Hajónk el fog süllyedni, sem külső segítség, sem mentőmellény nem áll rendelkezésre - fogalmazott Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján. A válsághelyzet évek óta ismert, összetettsége, mélysége azonban a korábbitól eltérő megoldásokat igényel az ellátórendszer átalakításakor - tette hozzá.

Rácz szerint 235 milliárd forintra lenne szükség évente hogy a hazai egészségügy elérje a visegrádi országok átlagát. Az egészségügyi intézmények június végi állapot szerinti adóssága 37 milliárd forint, ami az év második felében várhatóan megduplázódik, így Rácz szerint a lejárt határidejű szállító tartozások összege jelenleg megközelíti a 100 milliárd forintot.

Az elnök úgy véli, tüneti kezeléssel nem lehet megoldani a problémákat, markáns és radikális beavatkozásra van szükség, hiszen a rendszer jelen formájában nem fenntartható, nem fejleszthető, a működőképesség bármikor összeomolhat. A források centralizációja mellett az egészségügyi szektor közfinanszírozási részét egy százalékkal kellene növelni - tette hozzá.

A szükségletalapú finanszírozás fontosságát hangoztatta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. A kórházak 71 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkeznek, ebből Csiba szerint 40 milliárd forintot haladéktalanul bele kell juttatni a rendszerbe, a fennmaradó 31 milliárdot pedig egy megfelelő struktúra-átalakítási koncepció mentén, a teljesítményelv alapján, mivel az adósság 80 százalékát 30 intézmény halmozta fel, ezektől használható pénzügyi tervet követelne meg az elnök.

Csiba szerint az alkoholra és dohánytermékekre kivetett szenvedélyadó és az egészségtelen élelmiszereket terhelő hamburgeradó összesen 50-60 milliárd forintos plusz forrást jelentene az ágazatnak.

A rendszer mostani formájában közgazdaságilag nem működtethető, a kiadások és bevételek aránya alapján - tette hozzá Nestor Andrea, a KPMG Tanácsadó Kft. senior menedzsere. Véleménye szerint egy alapcsomag meghatározása mellett szervezett módon több magánforrást kell a rendszerbe vonni.