Országszerte pusztulnak az erdők - a kőris eltűnhet Magyarországról

Országszerte pusztulnak a kőriserdők, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról. A betegség következtében gyökerestől fordulnak ki a gyakran több mázsás fák, amelyek kidőlve komoly károkat okoznak a környezetükben. Lébény határában a hóvirág tanösvényt veszélyezteti a kőrispusztulás, egy séta szeles időben életveszélyes is lehet a beteg fák miatt.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 5. hétfő, 13:25
Fotó: Napi.hu / Molnár Zsolt - Molnár Zsolt

Nyikorgó, hajlongó kőrisek és több száz kidőlt fa mutatja a lébényi erdő pusztulását, az ösvényen már enyhén szeles időben is életveszélyes sétálni. A fák egy agresszív gombás fertőzés miatt fordultak ki és dőltek rá a tavasszal hóvirággokkal borított tanösvényre. A problémát évek óta próbálja megoldani a helyi önkormányzat, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodásra - derül ki az önkormányzat közleményéből.

A betegség ellen nincs gyógymód, a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket megmentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fákat.

Lébényről a legtöbb embernek a középkori templom, a Szent Jakab zarándokút és a hóvirágmező jut eszébe. Városmarketing szempontból sem mutat jól, ha utóbbit megnézni életveszélyes. Ráadásul tavasszal több ezer ember látogat Lébénybe a hóvirágmező miatt, köztük óvodás, kisiskolás csoportok - mondta Kovács Gábor, Lébény polgármestere.

A problémát folyamatosan jelzik a helyi lakosok az önkormányzatnak, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodáshoz

- tette hozzá a polgármester.

A kőriseket pusztító gombás betegségre már 8-10 éve felfigyeltek a lakosok, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a területen. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere Fotó: Napi.hu/Molnár Zsolt

Kovács Gábor szerint a lébényi erdőben egy országos probléma mutatkozik meg, ami közbiztonsági és erdőgazdasági okokból is nagyobb figyelmet érdemelne.

Lassan egy évtizede küzdünk a helyzettel eredménytelenül. Ez az állapot tarthatatlan, ráadásul a probléma messze túlmutat Lébényen. Bízom benne, hogy a segélykiáltásunk hozzáértő szakemberekhez is eljut

- hangsúlyozta a polgármester.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2019.08.05 15:16

Hát úgy 8-10 éve más is pusztul ebben az országban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.08.05 13:49

oda kell csalni egy ner-es főmuftit
(viharos időben:)
másnap már lesz engedély
gondolom azért nincs engedély mert
fosnak, hogy kivágnák az egészséges
fákat is (mindenki önmagából indul ki:)
esetleg imádkozzatok sz. jakabhoz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html