Változhat a töredékidő-számítás a nyugdíjaknál

Visszaállíthatják a töredékidő elszámolását a korkedvezményes nyugdíjazásnál - írja a Mérce a birtokába került végzés nyomán.
Szász Péter, 2020. január 22. szerda, 19:20
Fotó: Pixabay

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál, hogy azok is legyenek jogosultak a korkedvezményes nyugdíjazásra, akiknek 2014. december 31-ig, azaz a rendszer megszüntetéséig még nem volt meg a korai nyugdíjazáshoz szükséges, legalább 10 évnyi munkaviszonyuk, azóta viszont már megvan - derült ki a végzésből, amely a Mérce birtokába jutott.

Nagyon sok olyan munkavállaló van, akinek néhány hónapon vagy 1-2 éven múlott, hogy meglegyen a 10 éve 2015 előtt, de hiába, mert a módosítás nem foglalkozott az efféle töredékidők elszámolásával, így most semmilyen kedvezményre nem jogosultak - mondta a lapnak Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke.

Lassan egy évtizede komoly harca ez a szakszervezeteknek, hiszen korkedvezmény híján a munkavállalók olyannyira amortizálódnak, hogy sokszor még az öregségi nyugdíj korhatárát sem érik meg. A vegyiparban például 62 év az átlagéletkor, miközben a nyugdíjkorhatár meg 65 - tette hozzá.

A kormány 2015. január 1-jétől szüntette be korkedvezményes nyugdíj rendszerét és ezzel párhuzamosan az ellátásra való jogosultság alapját képező járulékfizetési kötelezettséget is. Korábban kétévi korkedvezményben részesült az a férfi, aki legalább 10 éven át, és az a nő, aki legalább 8 éven át korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, továbbá azok, akik legalább 6 éven át 100kPa-nál (vagyis a légköri nyomásnál) nagyobb nyomású légtérben dolgoztak.

Ezen felül a férfiaknak minden további 5 év után járt 1 év, a nőknek pedig minden további 4 év után. A légköri nyomást meghaladó légtérben dolgozóknak ugyanebben a rendszerben 3 évente jártak az újabb évek. 2014-ben a módosítás előterjesztését nagy felháborodások és tüntetések követték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.01.23 09:21

Úgy tűnik megint sikerül egy (volt) nyugdíjrendszeri elemet diszfunkcionálni. A korkedvezményes munkaköröket valamikor komoly szakmai elemzések alapján állapították meg, egy olyan korban, amikor egy munkaköri elnevezés Szombathelytől Miskolcig gyakorlatilag ugyanazt a munkakörülményt és tevékenységet jelentette. Ez az elemzés arra vezetett, hogy egy adott tevékenység egészségkárosító hatása akkor vélelmezhető, ha abban valaki 6-8-10 évet dolgozik, függetlenül attól, hogy a munkavégzés folyamatosan vagy megszakításokkal történt. Ez jelenleg már idejét múlta és 2005 körül már nem volt olyan tevékenység, amely akár azonos település két különböző cégénél is ugyanazon munkafeltételeket jelentett volna, az azonos munkaköri elnevezés ellenére. Ezért vált szükségessé a korkedvezményes nyugdíjazási lehetőség megszüntetése, és ma már munkaköri elnevezésre alapozva be sem vezethető. Az egyébként jó szándékú bírói kezdeményezés jól hangzik, de teljesen szakmaiatlan, és az egészségkárosodás szempontjából is megalapozatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html