Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igaz, hogy évente több milliárd forintot kifizetünk biztosokra? címmel nyújtott be december elején írásbeli kérdést Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, miután a novemberi, miniszterelnöknek címzett kérdésére nem kapott pontos választ a kormányban dolgozó államtitkárok és biztosok létszámára vonatkozóan.

Novemberben arról érdeklődött az ellenzéki képviselő, hogy a minisztériumi leépítések érintik-e a biztosokat is, ám ez nem derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából: "Tájékoztatom képviselő asszonyt, hogy a szocialisták pazarló politikájával ellentétben Magyarország kormánya csökkentette a hivatalban lévő politikusok - parlamenti és önkormányzati képviselők - számát, ezen felül a központi közigazgatás háttérintézményeinek számát, valamint csökkenti a közigazgatásban dolgozók számát, mindezt annak érdekében, hogy gazdaságos és hatékony államot működtessünk" - írta Gulyás Gergely.

Vadai Ágnes decemberben ismét megkérdezte a minisztert, hogy hány államtitkár és biztos dolgozik a kormányban. Gulyás válaszában ezúttal minisztériumonként felsorolta a közigazgatási államtitkárok, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a miniszteri biztosok számát.

Hatékony államra törekszünk, ezért a közszolgálat személyi állományát és szervezeti felépítését is mindig az adott feladatok alapján alakítjuk ki

- írta a miniszter.

Ha a közölt számokat összesítjük, akkor kiderül, hogy jelenleg - a 13 miniszter mellett - 237 államtitkára és miniszteri biztosa van a 2018 májusában megalakult Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos teljesít szolgálatot a kormányzatban. A kérdés-válasz ugyan nem tért ki a miniszterelnöki megbízottakra, de a kormany.hu adatai szerint 12 személy miniszterelnöki megbízottként ad tanácsot a kormányfőnek, illetve lát el meghatározott feladatot (köztük Szili Katalin egykori MSZP-s képviselő, Hegedűs Zsuzsa szociológus vagy Bedros J. Róbert, aki a dél-budai szuperkórház létrehozásával kapcsolatban ad tanácsokat és koordinálja az előkészítést).

Emelkedtek a fizetések

Az állami vezetők fizetése az előző ciklushoz képest jelentősen nőtt, ha az egyéb juttatásokat nem tekintjük, a miniszterelnöké bruttó egymillióról másfél millió forintra, a minisztereké 1,1 millió forintról 1,78 millióra - derül ki a kormány.hu-n közzétett dokumentumokból. (Azok a vezetők, akik országgyűlési képviselők bruttó 891 ezer forintos tiszteletdíjban is részesülnek, így Orbán Viktor és Gulyás Gergely is.) Két tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea és Süli János viszont havi 5 milliót keres a K-Monitor adatai szerint, amit az mfor.hu közölt - Sülinek ezen kívül képviselői fizetés is jár. (A eltérő miniszteri fizetések oka, hogy egy július végi módosítás szerint a miniszterelnök a törvényben meghatározott javadalmazási szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthat meg a tárcavezetőknek.)

Az államtitkárok fizetése 997 ezer forintról 1,3 millió forintra emelkedett (ennek oka, hogy a miniszterek legfeljebb 30 százalékkal megemelhetik az államtitkárok alapilletményét a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint, s ezt ebben a ciklusban meg is tették). A helyettes államtitkárok 748 ezer helyett 972 ezer forintot kereshetnek (a miniszter döntésével az alapilletmény 30 százalékos emelésével). A kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra jogosultak (kivéve ha valaki állami vezetői feladatkörében is ellátja az adott tevékenységet), a miniszteri biztosok pedig helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összeget kaphatnak.

Államtitkárok és miniszteri biztosok (2018)
TárcaKözig. államtitkárÁllamtitkárHelyettes államtitkárMiniszteri biztosÖssz.
Miniszterelnökség110151440
Miniszterelnöki Kabinetiroda134311
Miniszterelnöki Kormányiroda146-11
Agrárminisztérium1612120
Belügyminisztérium129113
Emberi Erőforrások Minisztérium19181139
Honvédelmi Minisztérium12418
Igazságügyi Minisztérium137516
Innovációs és Technológiai Minisztérium1717833
Külgazdasági és Külügyminisztérium14111026
Pénzügyminisztérium1711120
Mindösszesen115711455237
*Továbbá 13 miniszter, 4 kormánybiztos, 6 miniszterelnöki biztos dolgozik a kormányzatban. Forrás: parlament.hu

Az előző Orbán-kormányban, a ciklus nagyjából félidejében, 2016. június végén 72 miniszteri és kormánybiztos, valamint 14 miniszterelnöki megbízott tevékenykedett a Napi.hu akkori cikke szerint, most pedig a negyedik Orbán-kormány első évében már közel ennyi, 69 miniszteri és kormánybiztos, valamint 12 miniszterelnöki megbízott dolgozik.

Jelenleg a legtöbben, összesen negyvenen a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen dolgoznak (a paksi atomerőmű bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és a miniszterelnök-helyettes szervezetével együtt): egy közigazgatási államtitkár, tíz államtitkár, tizenöt helyettes államtitkár és tizennégy miniszteri biztos. A Miniszterelnökséget a másik mamutminisztérium (az egészségügyet, az oktatást, a szociális ügyeket, a kultúrát, a sportot, a család- és ifjúsági ügyeket felügyelő) Emberi Erőforrások Minisztériuma követi 39 államtitkárral és miniszteri biztossal. A legkevesebb, hét államtitkárral és egy miniszteri biztossal a Honvédelmi Minisztérium működik.