Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfontosabb téma a koronavírus volt a tegnapi kormányülésen, amely kapcsán meghallgatták az országos tiszti főorvost - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Egyelőre Magyarországon egyetlen olyan eset sincs, ahol a fertőzés gyanúja felmerült volna.

Nem tudok pontos számot mondani, hány laborvizsgálat zajlott eddig - mondta Gulyás az Index kérdésére. Ha a koronavírus gyanúja merül fel, soron kívüli laborvizsgálat következik, és pár órán belül meglesz az eredmény. A miniszter arról is beszélt, hogy már van egy protokoll a védelemre (ezt a kórházaknak elküldött dokumentumot a Napi.hu a hét elején részletesen bemutatta - a szerk.), de egységes akcióterv felkészítésére kérték fel a tisztifőorvost. Az országos tiszti főorvos fogja irányítani a védekezést. A kínai árukkal kapcsolatban egyelőre nincs terv, de azonnal el kell készíteni a tájékoztatási csomagot. Pillanatnyilag gazdasági hatása nincs a vírusnak, de a turizmust visszaveti.

Később arról is beszélt, hogy leállíthatják a repülőjáratokat Kína és Magyarország között. Ez bármikor megtörténhet a következő napokban, ha szükségesnek ítélik meg a helyzetet.

A börtönhelyzetről azt mondta, a kormány eddig jóhiszeműen járt el, és mára ipari mértékűvé vált a kártérítések száma. "Több mint 10 milliárd forintot pereltek ki a magyar államból" - mondta a miniszter. Pintér Sándort arra hatalmazta fel a kormány, hogy ideiglenes börtönhelyeket nyisson meg. Összesen 1500 börtönhelyre lenne szükség ahhoz, hogy a zsúfoltság megszűnjön.

Nem lesz kormányátalakítás - jelentette ki határozottan Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a hvg.hu tudósítása szerint. Egy idő óta ugyanis tartja magát a pletyka egy jelentősebb sorcseréről. Februárban dönthetnek a gazdaságvédelmi akciótervről, a családvédelmi terv viszont csak később jöhet, mert az a jövő évi költségvetést terheli. Orbán Viktor kormányfő korábban bejelentette, hogy addig nem lesz más fejlesztés az egészségügyben, míg az összes kórtermet és várótermet ki nem festik. Gulyás Gergely szerint a felújítások 140 milliárdba kerülnek. Állami és önkormányzati fenntartású kórházakról, intézményekről van szó. Nem lesz központi beszerzés, ezt egyesével kell majd intézni.