Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok közül az első az MNV Zrt. rábízott vagyonával kapcsolatos kiadásokat csökkentette 2,1 milliárd forinttal. A pénz átkerült az állami tulajdonú víziközmű-vagyonon végzett értéknövelő beruházások megtérítésére.

A gazdaságvédelmi alapot három jelentős tétellel csökkentette a kormány. Először az állami vagyongazdálkodás gazdaságvédelmi központi kezelésű előirányzatait kurtította meg  85 milliárd 250 millió forinttal. Ebből a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. működésre 14,9 milliárd, a Liget Budapest projekt beruházásra 62,8 milliárd, az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházása, valamint a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítása 6,9 milliárd forinthoz jutott.

Második körben a gazdaságvédelmi alapból a magasépítési beruházásokra szánt összeg csökkent 92 milliárddal. Ebből az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítése és megvalósítása 44,8 milliárd, a szegedi kézilabdacsarnok előkészítése és megvalósítása 24,5 milliárd, míg a Budapest Környéki Törvényszék elhelyezéséhez szükséges beruházás 6,5 milliárd forinttal részesült.

Harmadrészt a gazdaságvédelmi alap gazdaságvédelmi programjaiból 20,7 milliárdot csoportosított át a kormány. Legtöbbet a közép-dunamenti térségfejlesztési feladatok kapták, 18,6 milliárddal.

A központi maradványelszámolási alap 29,2 milliárdjából a Magyar Honvédség beruházásra 26,2 milliárd, míg a nem állami felsőoktatási intézmények - működésre - 2,7 milliárd forintot kaptak.

A Miniszterelnöki Kormányiroda által kezelt rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt összeg 11,4 milliárd forinttal csökkent. Ebből 10 milliárd az egyetemeknek, főiskoláknak jutott.

Végül a kormány a család- és ifjúságügyi célú központi költségvetési hozzájárulásokból 3,5 milliárd forintot egy az egyben áttett a Miniszterelnökség igazgatására.