Fejet hajt a kormány Norvég Alap akaratának?

A kormány egyetértett a Norvég Alap, valamint az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2014-2021-es időszakának végrehajtásáról szóló együttműködési megállapodás szövegével.
Németh Géza, 2020. december 19. szombat, 13:18
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent szűkszavú határozat szerint a kormány ugyan egyetértett a bemutatott szöveggel, de a jóváhagyás csak azt követően történhet meg, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter elkészítette a végleges szöveget. Az Együttműködési Megállapodások szövegének végleges megállapítását követően, azok megjelennek majd a Magyar Közlönyben.

A Napi.hu - a Népszava értesülése alapján - november 3-án közölte, hogy közeledtek az álláspontok a több mint 75 milliárd forint értékű Norvég Alap felhasználásáról szóló tárgyalásokon. A lap megkeresésére az oslói külügyminisztérium azt közölte: "összességében az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országai - Norvégia, Liechtenstein, Izland, Svájc - bíznak benne, hogy az egyetlen még meg nem kötött megállapodást is sikerül tető alá hozni hamarosan, hogy megfelelő időben elindulhassanak a programok".

A magyar és a norvég kormány már hat éve nem tud megállapodni az alap magyarországi civil szervezeteknek járó részének felhasználásáról. (Ez a teljes összeg legfeljebb 10 százalékát érinti, a többi rész sorsáról a hazai kabinet dönthetne.) Az Orbán-kormánynak nem felel meg a korábbi gyakorlat, mert szerintük a "Soros Györgyhöz köthető alapítványok" döntöttek a pénz itteni szétosztásáról, és azt hangsúlyozták, hogy ezek a szervezetek "politikai tevékenységet" folytatnak.

A norvég fél viszont hallani sem akar arról, hogy a magyar kormány belefolyjon a pályázatok kezelésébe. Lapunk még augusztusban számolt be arról, hogy a megállapodás elmaradása miatt a Norvég Alap 2014-2020-as költségvetési időszakra járó keretéből összesen 214 millió eurótól (több mint 75 milliárd forinttól) eshet el hazánk, mert a kormány nem hagyja, hogy az összeg kisebb részéről a civilek döntsenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.12.19 14:36

Én mint civil mennyit kapok ???Kik azok a civilek akik eldöntik, kik is azok a civilek akik kaphatnak !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

volvo, 2020.12.19 14:33

A 75 milliárdnak mekkora a kisebb része ,amit a civilek akarnak osztogatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html