Még több pénzt vesz ki a kormány az önkormányzatokból

Az önkormányzatok, továbbá intézményeik és cégeik a díjaikat sem emelhetik jövőre, ami újabb érvágás azután a lecsökkent bevételű helyhatóságoknak azután, hogy a kormány már megtiltotta nekik a helyi adók emelését.
Szabó Dániel, 2020. december 19. szombat, 10:14
Fotó: II. kerületi önkormányzat

Nem sokal azután, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzati adók emelését, újak bevezetését és a jelenlegi kedvezmények csökkentését, egy péntek esti kormányrendelet tovább korlátozza a települések gazdálkodási önállóságát - írja a hvg.hu, amely szerint a friss döntés értelmében az önkormányzatok, továbbá intézményeik és gazdasági társaságaik az általuk nyújtott szolgáltatásért, a tevékenységükért megállapított díjat, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díjat, illetve egyéb díjfizetési kötelezettséget sem emelhetik 2021-ben, nem terjeszthetik ki ezeket új kötelezetti körre, sőt a már esetleg megállapított új díjat sem vezethetik be.

A koronavírus-járvány alatt nem ez az első lépés, ami csökkenti az önkormányzatok bevételeit: korábban az ingyenes parkolás már eleve jelentősen csökkentette a forrásaikat. De napirenden van az iparűzési adó elengedése is a cégeknek, ami tovább gyengítené a financiális helyzetüket.

Az új tilalom csak akkor nem érvényes, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben "számszerűsíthető módon" meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek - ismerteti a portál a kiskaput.

A rendeletek papíron csak a járványhelyzet idejére szólnak.

Karácsony: "A városok kifosztása nem kormányzás"

A Facebookon még a rendelet megjelenése előtt írt nyílt levelet a kormánynak Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a kormánynak végre valódi járvány- és válságkezelést kell folytatnia, ezért várja Orbán Viktor szombat délelőttre ígért bejelentését.

"Remélem, az elmúlt hetek elegendőek voltak arra is, hogy a miniszterelnök rájöjjön, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést. Az iparűzési adóról szóló bármiféle döntést meg kell előzze az önkormányzati szövetségekkel való átfogó, érdemi és széleskörű egyeztetés" - írta a polgármester, aki azzal zárta üzenetét, hogy szerinte "a városok kifosztása nem kormányzás".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Manoka14, 2020.12.19 18:33

@Caligula: Az azért ne zavarjon,hogy az IPA 50% elveszeik az önkormányzótoktól ami Budapesten kb.180 milliárd forint.Majd a lölö és a vejkó fizeti a BKV,orvosok,stb,bérét.Ennyire vagytok sötétek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.19 16:58

Az Orban kormany alatt annyi pénze van a felelősen gazdalkodó önkoriknak, hogy belefulladnak!
Ahol lopnak, csalnak, hazudnak ott jelentős deficit van. Ők kárognak a leghangosabban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caligula, 2020.12.19 16:00

Ha már egy cikk a címében is hazudik, mennyiben várható korrekt tárgyalása a tényeknek?

Azzal, hogy megtiltják az önkormányzatoknak a díjemeléseket, nyilván a lehetőségeiket a mozgásterüket korlátozzák, de ettől még nem vesznek ki a rendszerből egy kanyit se!
Amennyiben a helyi adókat felfüggesztenék, vagy elvonnák, az valóban forráskivonást jelentene, de ez egyenlőre még csak Parrag úr kívánalma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html