Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem sokal azután, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzati adók emelését, újak bevezetését és a jelenlegi kedvezmények csökkentését, egy péntek esti kormányrendelet tovább korlátozza a települések gazdálkodási önállóságát - írja a hvg.hu, amely szerint a friss döntés értelmében az önkormányzatok, továbbá intézményeik és gazdasági társaságaik az általuk nyújtott szolgáltatásért, a tevékenységükért megállapított díjat, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díjat, illetve egyéb díjfizetési kötelezettséget sem emelhetik 2021-ben, nem terjeszthetik ki ezeket új kötelezetti körre, sőt a már esetleg megállapított új díjat sem vezethetik be.

A koronavírus-járvány alatt nem ez az első lépés, ami csökkenti az önkormányzatok bevételeit: korábban az ingyenes parkolás már eleve jelentősen csökkentette a forrásaikat. De napirenden van az iparűzési adó elengedése is a cégeknek, ami tovább gyengítené a financiális helyzetüket.

Az új tilalom csak akkor nem érvényes, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben "számszerűsíthető módon" meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek - ismerteti a portál a kiskaput.

A rendeletek papíron csak a járványhelyzet idejére szólnak.

Karácsony: "A városok kifosztása nem kormányzás"

A Facebookon még a rendelet megjelenése előtt írt nyílt levelet a kormánynak Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a kormánynak végre valódi járvány- és válságkezelést kell folytatnia, ezért várja Orbán Viktor szombat délelőttre ígért bejelentését.

"Remélem, az elmúlt hetek elegendőek voltak arra is, hogy a miniszterelnök rájöjjön, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést. Az iparűzési adóról szóló bármiféle döntést meg kell előzze az önkormányzati szövetségekkel való átfogó, érdemi és széleskörű egyeztetés" - írta a polgármester, aki azzal zárta üzenetét, hogy szerinte "a városok kifosztása nem kormányzás".