Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendhagyó kormányülés volt a szerdai, mert Orbán Viktor kormányfő betegsége miatt nem tudott rajta részt venni, távollétében Varga Mihály miniszterelnök-helyettes vezette azt - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a 444.hu tudósítása szerint. Így is sok mindenről tudott dönteni a kormány.

Például 79,4 milliárdot kapnak a kórházak. Ennek egy része az egészségügyi ellátás korszerűsítésére megy, a járóbeteg-ellátás finanszírozására ebből nagyjából 15 milliárd jut. Fekvőbeteg-ellátásra 17 milliárdot adnak még. A kórházi adósságot nem vállalják át egészében, de vizsgálják a helyzetet. Több kórháznál pénzügyi felügyelőt rendelnek ki, nem akarják, hogy folyamatosan újratermelődjön a hiány - tudósított a hvg.hu. Ez nem fedezi a kórházak adósságát, hiszen a Napi.hu is írt arról, hogy mostanra legalább 70 milliárd forintra duzzadt a kórháziak lejárt adóssága, ami a kórházi beszállítók közül éppen a kormányzat által támogatandónak nevezett magyar kkv-kat sújtja legjobban. A cégek éves árbevételük 30-40 százalékához nem jutnak hozzá, aminek a pótlására lassan elfogynak a megoldások.

Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem tervez kormányátalakítást, ilyen nem is lesz. A miniszterek tevékenységét értékeli a kormányfő, és hoz döntést, ha kell. De nem tervez kormányátalakítást. A Belügyminisztérium a Napi.hu kérdésére azt válaszolta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem megy nyugdíjba, és marad a kormányban.

A fővárosi állatkertben épülő Biodómra azonban nem ad a kormány plusz 20 milliárd forintot, viszont a Népszava több forrásból származó értesülései szerint a főváros vezetése egyetlen fillért sem akar fordítani a Biodóm befejezésére. Egyrészt nincs miből, másrészt brutálisak lennének az elkészült létesítmény fenntartási költségei. A városházán azzal számolnak, hogy havi szinten egymilliárd forintot meghaladó összegről lenne szó. Az épületen Garancsi István - aki a Mol Vidi nevű focicsapat tulajdonosa is - többségi érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. dolgozik. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója korábban azt mondta, hogy nagyjából 2021-ben valósulhat meg a teljes beruházás.