Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Óriásplakáton kell megköszönnie többek között Mészáros Lőrincnek, az OTP-nek, Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István közös cégének az Orbán-kormánynak, amiért az adófizetők pénzéből 100 millió forint feletti vissza nem térítendő állami támogatást kaptak luxushotelek építésére vagy fejlesztésére. A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ugyanis egy kommunikációs útmutatót készített az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyertesei számára, amiben részletesen elmagyarázzák, miként kell a táblák segítségével tájékoztatni a lakosságot az adott fejlesztésről.

"100 millió forint feletti támogatási összeg esetén billboard (óriásplakát) méretű tábla kihelyezése szükséges a nyilvánosság számára jól látható helyen a projekt végrehajtása és a kötelező fenntartási időszak alatt. A megfelelő méretű projekttábla megtervezése során, a "Köszönjük Magyarország Kormánya Támogatását" mondatot kell alkalmazni" - szerepel az útmutatóban. Mindez azért érdekes, mert az uniós és hazai forrásokból megvalósuló különböző beruházások során eddig is ki kellett írni, hogy a projektet milyen forrásból finanszírozták, de nem kellett köszönetet mondani. Egy óriásplakát amúgy 12 négyzetméteres, nagyjából öt méter széles és két méter magas.

MTÜ: eddig is ki kellett írni a köszönetet

A Kisfaludy Program kedvezményezetti arculati kézikönyve a Széchenyi 2020 kedvezményezetti arculati kézikönyv alapján készült, így a támogatott beruházásoknál elhelyezendő tájékoztató táblák tartalma is ahhoz igazodik - közölte cikkünk megjelenése után az MTÜ.

Így az uniós forrásokból támogatott beruházásoknál ebben az esetben is "Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását." felirat szerepel, a kizárólag hazai forrásból megvalósuló beruházásoknál pedig ehhez hasonlóan a "Köszönjük Magyarország Kormánya támogatását." mondat feltüntetése szükséges.

A nyertesek többsége 100 millió forint alatti összeget nyert, nekik elég 60 centis táblát kihelyezniük hasonló szöveggel. A táblákról pedig fotót kell készíteni, ezzel bizonyítva, hogy a feladatot teljesítették. A lakosság tájékoztatása érdekében az épülő szállodák, panziók honlapján is be kell mutatni az adott fejlesztést, valamint kötelező kitenni a kormány és az MTÜ logóját.

Mindebből következik, hogy az egész ország tele lesz a kormánynak hálálkodó táblákkal, ugyanis az MTÜ eddig több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már legalább 624 támogatói okiratot bocsátott ki szerte az országban Tokajtól Sopronig. A Kisfaludy program azonban még javában tart, hamarosan a Dunakanyarban hirdetik ki, hogy ki és mekkora támogatást kap majd szállodák és panziók építésre, de még Debrecen és a Hortobágy térségében is lesz pályázat.

A Napi.hu írta meg, hogy a Kisfaludy programnak köszönhetően vissza nem térítendő állami százmilliókból bővül 13 szobával és kültéri medencével Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember Tokaj melletti ötcsillagos szállodája. A tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia bővítésére a volt felcsúti polgármester egyik cége, a Témadesign Kft. 324,5 millió forintot kapott. Köszönetet kell majd mondania a kormánynak az OTP-nek is, amely a balatonszemesi hoteljének bővítésére kapott 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Ki kell tenni az óriásplakátot Tihanyban is, ahol a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére nyert el 2,9 milliárd forintot a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége.