Kormánydöntés miatt került nagy bajba az egyik legismertebb magyar zenekar

Több produkciót is le kellett mondania a Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ), mert a taót kompenzálni hivatott többlettámogatásból 200 millió forintot kap, ami az utóbbi évek tao-támogatásának kevesebb mint az ötven százaléka. Mivel a BFZ nagyjából annyi pénzre számított, mint a taós időszakban, a kevesebb támogatás miatt több programjukat is le kellett mondaniuk.
K. Kiss Gergely, 2019. november 18. hétfő, 16:21
Fotó: Pixabay

Mivel a BFZ a kompenzációban bízva, az előző évek átlagát alapul véve készítette el következő évadterveit, most csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy. A zenekar a lemondott programok kiválasztásánál azt vette figyelembe, melyek azok az események, amelyek még ilyen késői időpontban is lemondhatók - idézi sajtóközleményüket az Index.hu.

Ennek eredményeképpen:

  • 2020-tól szünetelnek majd az operaprodukciók,
  • elmarad a négyéves együttműködés a genfi operaházzal,
  • elmarad egy balti turné is,
  • szünetel több hazai közösségi program is, mint a Hangszerkostolók, a Lásd, amit hallasz! nevű filmverseny, a BFZ! bekopog, több templomi koncert, idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyerekeknek szervezett Zenevár-koncertek is.

A támogatási probléma miatt lemondott a BFZ ügyvezető igazgatója, Martin Hoffmann, és további leépítések is várhatók a társulatnál.

A kulturális tao-támogatások éveken át problémát jelentettek, hiszen több társulat és cég is visszaélt az így megszerezhető pénzekkel, amelyek hatására a kormány egyszerűen megszüntette a kultúrtaót, ami miatt több színház és művészeti társulat került a nehéz helyzetbe, mint most a BFZ is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.11.19 13:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html