Kormányhivatal a legnagyobb adósok között - itt a friss lista

A kórházak rendelőintézetek tartoznak a legtöbbel szállítóiknak, a közintézmények közműtartozása már hét milliárd forintra rúg - derül ki a kincstár adataiból. A legnagyobb adósok között van kormányhivatal is, de bajban vannak az egyetemek is.
Papp Zsolt, 2013. február 25. hétfő, 16:01
Fotó: Napi.hu

Januárban tovább csökkent a költségvetési intézmények lejárt tartozása, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint 62,2 milliárd forintra mérséklődött a történelmi csúcsnak mondható 74,1 milliárd forintról, ahol 2012 novemberében állt az állomány. Ugyanakkor egy év alatt bő 12 milliárd forinttal nőtt a számlaállomány, hisz 2012 januárjában még 49,8 milliárdos kifizetetlen és lejárt tartozásról adott számot a Magyar Államkincstár. A gyarapodás mögött egyszerre húzódik meg a költségvetési szervek számának növekedése - az önkormányzatoktól az elmúlt hónapokban számos, adóssággal küzdő intézet kerül a központi költségvetési körbe -, valamint a romló finanszírozási helyzet.

A MÁK adatai szerint 2012 decemberéhez mérve 4,4 milliárd forinttal csökkent az adósságállomány. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás (pl: központosított bevétel, központi költségvetést, irányító szervet megillető bevétel, állammal szembeni adótartozás) 9,3 milliárd forint, amelynek legnagyobb hányada -, 6,8 milliárd forint - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál jelentkezik.

A szállítói tartozásállomány 52,8 milliárd forint: a MÁK most első ízben közölte ezen adatok bontását. Ezen belül az államháztartáson belülre fennálló tartozás 4,7 milliárd, amelyből 2,4 milliárd önkormányzati költségvetési szervvel, 1,9 milliárd központi költségvetési szervvel szemben keletkezett tartozás. Az államháztartáson kívüli tartozás 48,1 milliárdos összegéből meghatározó hányadot képvisel az áruszállítás kifizetetlen ellenértéke (35,2 milliárd forint), valamint a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás (7,2 milliárd). A 7,2 milliárd forintos közüzemi tartozás tizede a mintegy 70 milliárd forintos kifizetetlen közületi számláknak. A tartozás a 60 napon túli tartományban 21,7 milliárd forint A minősített adós intézetek száma a tárgyidőszak végén 66, ami csökkenést jelent az előző hónaphoz (83) képest.

Egyetemek, kórházak, kormányhivatalok

A tartozásállomány meghatározó része - 80,2 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetnél halmozódott fel 49,9 milliárd összegben. Ennek túlnyomó része (45 milliárd forint) államháztartáson kívüli szerv felé fennálló tartozás. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézeteké 30,5 milliárd, az egyetemek, főiskolák tartozása 15,2 milliárd ez utóbbin belül a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7 milliárd forint. Ezek közül is még kiemelkedik a Pécsi Tudományegyetem - amelynek kálváriája immár egy évtizede húzódik. A hatalmas adósság itt is a klinika miatt alakult ki.

A második helyen viszont a Pest Megyei Kormányhivatal található: a kormányhivatalok közül minden második ma már kisebb-nagyobb (jellemzően néhány száz millió forintos) adóssággal küzd. A Pest Megyei Önkormányzat tavaly gyakorlatilag csődbe jutott, így nem meglepő, hogy a nemfizető intézmények listáján a megyei intézmények is szerepelnek egyre nagyobb adóssággal: most új szereplő a kincstár listáján a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, amely 679 millió forintnyi lejárt számlát nem fizetett ki a beszállítóinak.

A milliárdos adósságot felhalmozó intézmények közé ugyan nem kerültek fel, de több egyetem és főiskola komoly adósságot görget maga előtt: a budapesti Corvinus Egyetem 773 milliós lejárt adóssággal, a Dunaújvárosi Főiskola pedig 853 millióval, de nyíregyházi főiskola és a Kaposvári Egyetem is tartósan alulfinanszírozott hisz hónapról hónapra szerepel az adósok listáján. A listáról viszont teljesen eltűntek a rendőrségek - köszönhetően azok konszolidálásának.

 

Nagyobb adósok a közszférában (millió forint)
Pécsi Tudományegyetem4476
Pest Megyei Kormányhivatal2603
Jávorszky Ödön Városi Kórház2556
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Baleseti Központ2437
Fejér Megyei Szent György Kórház2173
Budapest Fõváros Kormányhivatala2146
Zala Megyei Kórház2116
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Gyõr1615
Heim Pál Gyermekkórház1278
Tolna Megyei Balassa János Kórház1226
Károlyi Sándor Kórház1200
Gróf Tisza István Kórház1163
Forrás: MÁK

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.02.26 08:25

Ez mind abból adódik, hogy Magyarország egyre jobban teljesít, de még csak fél egy van.
Ilyen kamu dumát ennyiszer elsütve egy óra alatt már régen hallottam. Akit sikerült meggyőznie a beszédével, azok ezekről a hiányokról ne vegyenek tudomást, mert összezavarodnak teljesen.Jobban járnak, ha gondolkodás nélkül mennek tovább a "jobban teljesít" úton.
Tegnap este néztem a a tv-ben, már nem merte 100%-ra ígérni a pedagógus életpályához szükséges forrásokat. Ha majd a gazdaság első féléves adatai, meg hasonló duma...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsuzsimami, 2013.02.26 05:14

A kórházak adósságát még csak megértem, de a kormányhivatal ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.02.25 18:49

70 sz@r, pazarló, felesleges kórházat azonnal be kell zárni. Ezeket már a betegek is messze elkerülik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.02.25 17:33

Sajnos, jellemző... Nem csak a vállalkozói szférára.
Nem csoda, ha a versenyképességi rangsorban Magyarország annyit rontott a helyezésén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lacilacilaci, 2013.02.25 17:05

erről beszéljünk
2013. 02. 25. 6:29 | forrás: mti
Több száz milliárdos kárt okozhat (a kínai feketézés már 25 éve ?)
Az adóhatóság tapasztalatai szerint az áru sokszor eleve csalással kerül az országba, olyan cégeken keresztül, amelyek nem fizetik be az ÁFÁT az áru után, és a VÁMOT sem MÁR 25 ÉVE! Az adásvétel azonnali és készpénzes. A kizárólag erre a célra létrejött társaságokat ÚJABBAN akár havi, kétheti rotációban alapítják kínai állampolgárok, vagyis mire a hatóság utolérné őket, a következő fuvar már egy új, vegytiszta cégen át érkezik meg. Jellemzően az ügyletek résztvevői egy családból, ismerősi körből állnak, általában 50-100 fős csoportot alkotva.


Takarodj Magyar ??
Privatizáció? Ok! Külföldinek? Nem ok! Mid van még? Házad? Adjad a rezsin keresztül! Hasonló elértéktelenítéssel vitték a gyárainkat is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html