Kormányinfó: akár két hét alatt egész Magyarországot beolthatják

Két lehetőség van a járványügyi intézkedések lazítására: ha a járványgörbe jelentősen csökken, vagy sikerül növelni az átoltottságot. A legfontosabb a munkahelyek védelme és az általános iskolák nyitva tartása - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A vakcinahiány határozza meg az oltások rendjét, de gyorsan beindulhat egy oltási program, ha érkezik elég készítmény. Sikernek nevezte, hogy 4000 emberrel több dolgozik, mint tavaly a járvány előtt, de természetesen most is vannak gazdasági problémák. Támogatják Karácsony Gergely főpolgármester törekvését, hogy közvetlenül is kaphassanak uniós forrásokat, ha erre szükség van, de azt nem érzik, hogy mostohagyerekként kezelnék Budapestet.
Szabó Dániel, 2021. január 14. csütörtök, 10:26
Fotó: hirado.hu

Úgy látjuk, hogy a lazításhoz egyelőre még sok az aktív koronavírus-fertőzött, hogy ne lehessen ezt még meglépni, de dolgozik a kormány az oltóanyag-beszerzésen. 19,7 millió oltást kötött le a magyar vezetés összesen 5 gyártótól, de az Európai Unión múlik a beszerzés, amelyet több kritika is ért - foglalta össze a miniszter a kormány álláspontját, aki szerint az EU-ból kilépett Egyesült Királyság gyorsabban halad. Korábban ezt az érvrendszert visszautasította az Európai Bizottság, amely jelezte, hogy a magyar kormány külön is léphetett volna vészhelyzeti jóváhagyással.

Minden módon azon dolgozik a kormány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy legyen elég vakcina. Tárgyalunk a kínaiakkal és az oroszokkal is - mondta el Gulyás Gergely. A kínai Sinovac-kal megállapodtak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagyására várnak. Kérdésre tisztázta, hogy egyelőre nem tulajdonítanak nagy jelenséget annak, hogy Brazíliában a kínai vakcina esetében csak 50 százalékos védettséget mértek, a politikus szerint a kormány álláspontja, hogy a gyógyszercégek versenyeznek egymással, ami miatt bármilyen termékről jöhetnek ilyen jelentések, az OGYÉI feladata, hogy az oltóanyagok hatékonyságát megvizsgálja.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinákkal az egészségügyi dolgozók elsőségéről nem volt vita, aztán az idősotthonok dolgozóit és lakóit oltják be. "Szükség esetén naponta félmillió embert tudnánk beoltani, ha lenne elég oltóanyag" - részletezte a miniszter, aki szerint két hét alatt a teljes lakosságot immunizálni lehetne, ha rendelkezésre állna a szükséges mennyiség. A tájékoztató későbbi részében jelezte: kizártnak tartja, hogy magáncégek előbb jussanak oltóanyaghoz, a piacon jelenleg államok versenyeznek, "aki azt állítja, hogy előbb szerez vakcinát, az rendőrségi ügy".

Nem kötelező, hanem önkéntes lesz az oltás, de mindenkit biztat a kormány, hogy regisztráljon a vakcinára. Kérik, hogy a kapcsolattartás érdekében engedélyezzék a személyes adatok felhasználására. Később Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is azt kérte, hogy mindenki járuljon ehhez hozzá, valamint az ellenzéki képviselőket is az oltás népszerűsítésére kérte.

A kormány tagjai - köztük Orbán Viktor miniszterelnök is - arra készülnek, hogy beoltatják maguket - ismertette Gulyás Gergely.

A politikus szerint a kijárási tilalom, a fesztiváltilalom és a vendéglátóhelyek zárva tartása kapcsán a legrosszabb forgatókönyvvel érdemes számolni: nyáron - ahogy 2020-ban - lehet nyitás a legkésőbb. Vizsgálják, hogy addig hogyan segíthetnek a fesztiválszervezőknek, de remélik, hogy normális rendben működhet már az ország.

Nyitott a kormány a hálapénzes vitára és Karácsonyék ötletére

A banki hitelmoratóriummal eddig 2,6 millió család élhet, 1,5 millióan már meg is tették ezt. 4300 milliárd forintnyi hitelállomány tartozik a moratóriumok alá.

A bértámogatások kapcsán arról beszélt Gulyás, hogy a leginkább érintett ágazatokban továbbra is szerepet vállal a kormány, - a járulékmentességgel és az átvállalt kifizetésekkel együtt - a fizetések kétharmadát fizeti az állam.

Kérdésre válaszolva arról beszélt a politikus, hogy nem tartják ördögtől való dolognak, hogy a Magyar Orvosi Kamara javaslatára a kismamák szerződést köthessenek a szülész-nőgyógyászokkal. Fontos, hogy ebben a bizalmi helyzetben meglegyen a lehetőség a szabad orvosválasztásra, valamint ilyenkor figyelembe kell azt venni, hogy egy nőgyógyásznak ilyen helyzetben éjjel-nappal rendelkezésre kell állnia. Egy olyan módot kell találni a helyzet kezelésére, amely a jelenlegi hálapénz-ellenes törvényeknek megfeleljen.

Reagált a Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak azon javaslatára is, hogy az oltást önként vállalók számára 100 ezer forintot kellene fizetni, a miniszter szerint ez nem lenne hatékony megoldás. "Félbolond ötletnek" nevezte a javaslatot.

Az Európai Bizottság vakcinaútlevelekkel kapcsolatos javaslatát támogathatja a kormány, ha észszerű, a tárgyalások jelenleg is folynak. Felmerült ugyanis, hogy az oltott emberek szabadon utazhassanak akkor is, ha ezt igazolni tudják. Ilyenkor bármilyen határt átléphetnének függetlenül az adott ország korlátozásaitól.

Arra kérdésre, hogy mi a kormány álláspontja Karácsony Gergely főpolgármester javaslatáról, miszerint az EU közvetlenül az önkormányzatoknak adjon támogatást, Gulyás Gergely azt mondta: ezt támogatható célnak tartják, akár segít is ebben a kormány. Ugyanakkor azt elutasította, hogy a kormány mostohagyerekként kezelné Budapestet a költségvetési átcsoportosításoknál.

Azt, hogy ellenzéki pártok az elmúlt időszakban újra felvetették, hogy az euró bevezetése segítene Magyarország versenyképességén, Gulyás Gergely ismertette, hogy 2004-ben a csatlakozáskor az akkori kormány vállalta, hogy egyszer majd bevezeti az eurót. Görög- és Olaszország példáját említve, hozott ellenpéldát arra, hogy feltétlenül előnyökkel járna ez a lépés. Viszont nem vetik el az euró bevezetését, folyamatosan vizsgálni kell ezt a lépést. Gulyás pontos tájékoztatását ebben a cikkben foglaltuk össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sulykaponka, 2021.01.15 14:52

@I.N.R.I.: "Ami 100%-ban biztos és tuti: a SARS CoV2 vírustól egyedül az véd meg ha MINDENKI helyesen maszkot visel, távolságot tart, nem megy közösségbe."

lehet, csak úgy meg nem jó élni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.15 14:41

@sulykaponka:
Itt egy érdekes gondolat vetődik fel!
Vajon miért kizárólag Norvégia jelentett ilyen eseményeket?....igen! Valójában az lehetett, hogy idős, életükvégén járó betegek kapták az oltást és nincs összefüggés az oltás és a halálokok között.
De! Ez igencsak felveti a hazudozás, titkolózás alapjait ha máshol viszont nem merik bevallani.
Érdekes! Az mRNA alapú oltásokról kizárólag csodás adatok vannak (pedig ez kísérleti oltás) a hagyományos, 60 éves alapokra épült kínai oltásról pedig csak rossz jön le a nyugati médiákban.
Eddig az AstraZeneca bukott le csalás miatt de a járványhelyzet miatt nem, hogy eljárás nem indult ellene de jóváhagyták a csalássorozat utáni további fejlesztéseket.
Az emberiségnek pont most nem hiányzik semmiféle hazugság, csalás az oltások terén!
El kell mondani mindegyikről az igazat.
Az mRNA a vektoralapú (adenovírus) vakcinák kísérleti vakcinák és 5, 10, 15, 50 év múlva tudunk annyit nyilatkozni majd mint a mostani hagyományos kínai (jelenleg kína gyárt csak ilyet de lesz amerikai is és szerintem a magyarok is ilyet fognak előállítani) vakcináról.
Az átverések!:
Egyetlen egy vakcina sem képes megvédeni a fertőzéstől!!!!! Ez a legnagyobb laikus tévedés.
Nincs az oltásban semmi ami észlelné, hogy jön a vírus majd arra késztetné a szervezetet, hogy bármi kijönne az orr és száj elé és nem engedné be. Az oltás arra való, hogy átverjük a saját immunrendszerünket és elhitessük vele, hogy találkoztunk már a SARS CoV2 vírussal és felkészítse az ellene való harcra ha valóban megtámadja az embert.
Sajnos egy oltásról sem tudjuk, hogy mennyi ideig ad védettséget. Az biztos, hogy emberek 2 hónao alatt kétszer is megbetegettek a vírustól. Pedig ott nem inaktivált hanem élő, valódi vírus támadta meg az embert és mégis beteg lett két hónap múlva. Egyesek bele is haltak!!!!!
Ne keltsünk hiú reményt az oltásokkal.
Semmit nem tudunk.
Egyet tudunk biztosan: ha nem oltakozunk az tuti a járványnak kedvez (igazából még ezt sem lehet konkrétan kijelenteni!).
Ami 100%-ban biztos és tuti: a SARS CoV2 vírustól egyedül az véd meg ha MINDENKI helyesen maszkot visel, távolságot tart, nem megy közösségbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Manoka14, 2021.01.15 14:07

@sulykaponka: 3 halott volt még az év elején 2 idős és 1 40 körüli ápoló.Nem valószínű a vakcina miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2021.01.15 14:03

@I.N.R.I.: "Norvégiában leállították Biontech/Pfizer oltásokat mert 23 idős beteg meghalt közvetlenül az oltások beadása után."

valóság:

"A norvég közegészségügyi intézet egyelőre úgy véli, nem aggasztó a megerősített mellékhatások száma, a vakcinázás folytatódik. Egyértelmű, hogy a vakcináknak minimális a veszélye a legsérülékenyebb betegek kivételével.

A legsebezhetőbbek számára még a legenyhébb mellékhatások is súlyos következményekkel járhatnak. Akiknek csak nagyon kevés idejük van már hátra, a vakcina előnyei marginálisak lehetnek."

https://24.hu/kulfold/2021/01/15/koronavirus-jarvany-vakcina-norvegia-mellekhatasok-idosek-gyogyithatatlan-betegek/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.15 13:16

A jelenlegi PCR teszteket lassan ki lehet dobni.
A mutálódott vírusokat már nem mutatják ki egy idő után. Nyárra már biztosan használhatatlanok lesznek. Addig mindenki tobzódni fog a kínai oltásokért. Norvégiában leállították Biontech/Pfizer oltásokat mert 23 idős beteg meghalt közvetlenül az oltások beadása után.
Jelenleg folyik a vizsgálat addig is idős betegeket nem oltanak.
Az oltott személyeknek is kötelező a maszk viselése és a távolságtartás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html