Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy látjuk, hogy a lazításhoz egyelőre még sok az aktív koronavírus-fertőzött, hogy ne lehessen ezt még meglépni, de dolgozik a kormány az oltóanyag-beszerzésen. 19,7 millió oltást kötött le a magyar vezetés összesen 5 gyártótól, de az Európai Unión múlik a beszerzés, amelyet több kritika is ért - foglalta össze a miniszter a kormány álláspontját, aki szerint az EU-ból kilépett Egyesült Királyság gyorsabban halad. Korábban ezt az érvrendszert visszautasította az Európai Bizottság, amely jelezte, hogy a magyar kormány külön is léphetett volna vészhelyzeti jóváhagyással.

Minden módon azon dolgozik a kormány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy legyen elég vakcina. Tárgyalunk a kínaiakkal és az oroszokkal is - mondta el Gulyás Gergely. A kínai Sinovac-kal megállapodtak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagyására várnak. Kérdésre tisztázta, hogy egyelőre nem tulajdonítanak nagy jelenséget annak, hogy Brazíliában a kínai vakcina esetében csak 50 százalékos védettséget mértek, a politikus szerint a kormány álláspontja, hogy a gyógyszercégek versenyeznek egymással, ami miatt bármilyen termékről jöhetnek ilyen jelentések, az OGYÉI feladata, hogy az oltóanyagok hatékonyságát megvizsgálja.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinákkal az egészségügyi dolgozók elsőségéről nem volt vita, aztán az idősotthonok dolgozóit és lakóit oltják be. "Szükség esetén naponta félmillió embert tudnánk beoltani, ha lenne elég oltóanyag" - részletezte a miniszter, aki szerint két hét alatt a teljes lakosságot immunizálni lehetne, ha rendelkezésre állna a szükséges mennyiség. A tájékoztató későbbi részében jelezte: kizártnak tartja, hogy magáncégek előbb jussanak oltóanyaghoz, a piacon jelenleg államok versenyeznek, "aki azt állítja, hogy előbb szerez vakcinát, az rendőrségi ügy".

Nem kötelező, hanem önkéntes lesz az oltás, de mindenkit biztat a kormány, hogy regisztráljon a vakcinára. Kérik, hogy a kapcsolattartás érdekében engedélyezzék a személyes adatok felhasználására. Később Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is azt kérte, hogy mindenki járuljon ehhez hozzá, valamint az ellenzéki képviselőket is az oltás népszerűsítésére kérte.

A kormány tagjai - köztük Orbán Viktor miniszterelnök is - arra készülnek, hogy beoltatják maguket - ismertette Gulyás Gergely.

A politikus szerint a kijárási tilalom, a fesztiváltilalom és a vendéglátóhelyek zárva tartása kapcsán a legrosszabb forgatókönyvvel érdemes számolni: nyáron - ahogy 2020-ban - lehet nyitás a legkésőbb. Vizsgálják, hogy addig hogyan segíthetnek a fesztiválszervezőknek, de remélik, hogy normális rendben működhet már az ország.

Nyitott a kormány a hálapénzes vitára és Karácsonyék ötletére

A banki hitelmoratóriummal eddig 2,6 millió család élhet, 1,5 millióan már meg is tették ezt. 4300 milliárd forintnyi hitelállomány tartozik a moratóriumok alá.

A bértámogatások kapcsán arról beszélt Gulyás, hogy a leginkább érintett ágazatokban továbbra is szerepet vállal a kormány, - a járulékmentességgel és az átvállalt kifizetésekkel együtt - a fizetések kétharmadát fizeti az állam.

Kérdésre válaszolva arról beszélt a politikus, hogy nem tartják ördögtől való dolognak, hogy a Magyar Orvosi Kamara javaslatára a kismamák szerződést köthessenek a szülész-nőgyógyászokkal. Fontos, hogy ebben a bizalmi helyzetben meglegyen a lehetőség a szabad orvosválasztásra, valamint ilyenkor figyelembe kell azt venni, hogy egy nőgyógyásznak ilyen helyzetben éjjel-nappal rendelkezésre kell állnia. Egy olyan módot kell találni a helyzet kezelésére, amely a jelenlegi hálapénz-ellenes törvényeknek megfeleljen.

Reagált a Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak azon javaslatára is, hogy az oltást önként vállalók számára 100 ezer forintot kellene fizetni, a miniszter szerint ez nem lenne hatékony megoldás. "Félbolond ötletnek" nevezte a javaslatot.

Az Európai Bizottság vakcinaútlevelekkel kapcsolatos javaslatát támogathatja a kormány, ha észszerű, a tárgyalások jelenleg is folynak. Felmerült ugyanis, hogy az oltott emberek szabadon utazhassanak akkor is, ha ezt igazolni tudják. Ilyenkor bármilyen határt átléphetnének függetlenül az adott ország korlátozásaitól.

Arra kérdésre, hogy mi a kormány álláspontja Karácsony Gergely főpolgármester javaslatáról, miszerint az EU közvetlenül az önkormányzatoknak adjon támogatást, Gulyás Gergely azt mondta: ezt támogatható célnak tartják, akár segít is ebben a kormány. Ugyanakkor azt elutasította, hogy a kormány mostohagyerekként kezelné Budapestet a költségvetési átcsoportosításoknál.

Azt, hogy ellenzéki pártok az elmúlt időszakban újra felvetették, hogy az euró bevezetése segítene Magyarország versenyképességén, Gulyás Gergely ismertette, hogy 2004-ben a csatlakozáskor az akkori kormány vállalta, hogy egyszer majd bevezeti az eurót. Görög- és Olaszország példáját említve, hozott ellenpéldát arra, hogy feltétlenül előnyökkel járna ez a lépés. Viszont nem vetik el az euró bevezetését, folyamatosan vizsgálni kell ezt a lépést. Gulyás pontos tájékoztatását ebben a cikkben foglaltuk össze.