Kormányinfó: egyre több lesz a védekező katona

Megjelennek a katonák, akik egyre nagyobb számban fognak részt venni az egészségügy ellátásában, csakúgy mint az utcákon, a kijárási korlátozások betartása érdekében. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint ha 30 napig betartja mindenki a kijárási korlátozást, akkor túl lehet lendülni ezen a nehéz időszakon.
Rácz Gergő, 2020. november 12. csütörtök, 10:55
Fotó: hirado.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti kormányinfón beszélt, amit visszaállítottak internetes felületre, újságírók élő jelenléte nélkül.

Az AstraZeneca fejlesztésből lekötött vakcina kapacitás 6,5 millió adagra szól, ez 13 milliárd forintba kerül. Hivatalosan egyelőre csak erre a keretre van szerződés. A kormány döntése szerint önkéntes lesz majd a választás, hogy melyik gyártmányú vakcinát adatják be maguknak az emberek. Amit a kormány szavatol, hogy az összes elérhető termék jó minőségű lesz, káros hatások nélkül

Az első nap tapasztalatai szerint jellemzően betartották a korlátozásokat az állampolgárok, akiknek most tilos kijárni eset nyolc és hajnal 5 között, miután radikálisan nő a koronavírusos megbetegedések száma, és nő a nyomás az ellátórendszeren is. Amennyiben a korlátozásokat továbbra is betartják, akkor a 30 napra hozott intézkedések sikeresek lesznek.

Továbbra is sokan 3346-al emelkedett az esetszám, és továbbra is nagyon magas a halálozások száma is.

Rekorder az ország lélegeztetőgéppel, a kellő kapacitások akkor is adottak, ha sokkal súlyosabb a második hullám, aminek a kontrollálásra hozott európai intézkedéseket a kormány is figyelemmel követi.

Az operatív törzs kétnaponta vagy naponta ülésezik, hetente lesz kormányülés, Gulyás és Varga Judit igazságügyi miniszter vezeti a munkacsoportot, ami a rendkívüli jogrendet felügyeli.

Harminc éve nem fordult elő, ami idén, amikor fel kell függeszteni a demokratikus szabadságokat. A jogértelmezések feladatot jelentenek, Gulyás kérte, hogy a problémákat jelezzék, és legyenek türelemmel.

Nehéz betartani a szabályokat, viszont ha 30 napig ez fenntartható, akkor egy könnyebb időszak jöhet.

A kormány várhatóan meghosszabbítja a lejáró okmányok és ügyintézések határidejeit, nem is javasolják senkinek, akinek nem sürgős az ügye, hogy most ezzel foglalkozzon.

Gulyás belengette, hogy a digitális oktatás mellé lesz valamilyen formában ingyenes internethozzáférés is.

Megismételte, a kormány által kezdeményezett változtatás a választási törvényben azzal a céllal született, hogy a kamupártokat visszaszorítsák, és nem az ellenzéki pártok ellehetetlenítése cél. Gulyás szerint a módosítás nem rétin azt, hogy egy vagy két listán indul politikai ellenzék a 2022-es választásokon.

Amit az orvosi kamara kért a kirendelési szabályokról nyolc pontban, azt a kormány elfogadja, és nem lesz korlátja a mellékállásnak sem.

Gulyás szerint zsarolásra lehetőséget adó szabályokat nem fogad el a magyar kormány Brüsszellel szemben, utalva a jogállamisággal kapcsolatos vitára. Teljesen elfogadhatatlan a kormány számára, hogy intézményes váljon a német uniós elnökség nyomásgyakorlása, ami abszurd kitételeket fogalmaz meg a magyar kormányról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.13 17:27

@Denden: Én láttam ma katonákat a Kalefon, akik hülyére unták magukat, ráadásul kettesben járnak, mint annak idején a Járőrök, de azok a katona ruhában öltözötteket igazoltatták. Ezek a mostani "profik" biztosan szanicétek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.11.12 12:38

A tapasztalatom az, hogy például a maszkhordásban borzalmasan fegyelmezetlenek az emberek. De ne is csodálkozzunk, ha nem is kéri számon senki. Illetve sajnos baj volt tavasz után a lazaság engedése is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.12 11:06

"egyre több lesz a védekező katona"
---------------
Igen, mert szomorú a katona, ha elfogy a kotona. (nem tud védekezni)
De a katona fegyelmezett, gondoskodik a védekezésről. A katona ha kell védekezik, ha kell, támad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html