Kormányinfó: marad a kötelező maszkviselés

Vége az első védekezési szakasznak, de továbbra is fontos az eddig megismert elővigyázatossági intézkedések betartása - mondta a veszélyhelyzet feloldását követő első kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Rendkívüli bizonytalanságok vannak a gazdasági kilátásokban, nagyjából 2 ezer milliárd forintnyi bevétel van függőben, amit nagyban befolyásolhat, ha ősszel lesz egy második hullám.
Rácz Gergő, 2020. június 18. csütörtök, 10:36
Fotó: hirado.hu

A veszélyhelyzet véget ért, 98 nap után Magyarország történetében először elrendelt rendkívüli állapotot feloldották - jelentette be a a kancelláriaminiszter.

Háromhavonta vizsgálja felül a jogrendi kérdéseket a kormány. Szükséges és arányosság mérlegelésével rendkívüli intézkedés is lehet.

Gulyás Gergely elmondta:

  • Az operatív törzs továbbra is működik, kórházaknál is maradnak a bevezette működési szabályok, maszkok viselésében nincs enyhítés.
  • Zenés-táncos rendezvényekre vonatkozik az 500 főt korlátozás, de azt időközönként felülvizsgálja a kormány.
  • Az EU és az Európai Gazdasági Térségnél országaiban indokolt a szabad átjárás biztosítása, Szerbiával már korábban megszületett erről a megállapodás.
  • Ha a fennmaradó védelmi intézkedéseket betartja mindenki akkor az működhet, ha változik, akkor lehetnek szigorítások is, ezt rendszeresen felülvizsgálja a kormány.
  • A nyári meleg lassíthatja a vírust, a második hullám szeptemberben-októberben jöhet, addig kisebb számú megugrás lehet legfeljebb az aktív fertőzöttek számában.
  • A teljes leállás súlyos gazdasági helyzetet okozott. Idén a költségvetés bevételi oldalán 2 ezer milliárd forintot tesz ki a "bizonytalansági összeg".
  • Most 3 százalékos recesszióval számol a kormány, de nagyon eltérőek az előrejelzések, így 2021-es kilátásokban is sok a beláthatatlan tétel.
  • Eddig szerint 1,2 millió munkavállaló állásának megőrzéséhez járult hozzá a kormány.
  • Ha lenne rá piaci lehetőség, a kormány nyitott lenne arra, hogy akár résztulajdonos legyen egy nemzeti légitársaságban, Erre azonban jelenleg nincs evidens lehetőség
  • Az Európai Unió által tervezett hitelfelvétel kérdésben a kormány szolidáris, lévén van több olyan tagállam, amelyek sokkal jobban eladósodottak. Egy uniós hitelt legfeljebb akkor hívná le a kormány ha azzal más hitelt tudna egy kedvezőbb konstrukcióval kiváltani.

Több kérdést kapott Gulyás a Lánchíd felújításáról, erről egyeztetések zajlanak. Ismét kiállt amellett, hogy érdemes augusztus 20-án megtartatni a központi ünnepeket, mivel ez az össztermék 12 százalékát adó GDP-t kitevő turisztikának nagy pozitív löket lenne.

A kormány június 20-a után megy nyári szünetre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.18 12:44

Akkor a qrmánytagokon, fideszeseken miért nem látok maszkot?
Egész idő alatt ezt pofáztam. Hatalmi nagyarcból megmutatják, nekik ezt sem kell.
Gulyás mondta az infón, hogy benzinkúton sem használt. Fideszes hatalmi arrogancia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.06.18 12:20

Egyre többen nem viselnek maszkot, de sokan akik felteszik is csak alibinek használják, úgy hogy a szájuk orruk szabadon.
Bejön a 30 fok még többen fogják hanyagolni a maszk használatát. El kellene ezt most már engedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.18 10:50

Akkor mi a rihes anyádért nincs rajtad, Gergőkém?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html