Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány egyértelműen növekvő tendenciát lát a vírus felfutásában, és a halálos áldozatok számában is - mondta  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A harmadik hullám rendkívül erős, a reprodukciós ráta az egyik erőteljesebb Európában. Hamarosan Magyarország lesz az EU legjobban átoltott országa, de Gulyás szerint ez sem elég a szükséges társadalmi immunitás kialakításához.

A kabinet döntései, amelyeknek részleteit a későbbiekben dolgozzák ki:

  • Az óvodákat, általános iskolákat (a tavaszi szünet végéig) április 7-ig bezárják. Középiskolákban, egyetemeken marad a távoktatás.
  • Március 8-tól két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak.
  • Ugyancsak bezár minden szolgáltatás, a fitnesztermek is, március 8-tól - kivéve a magánegészségügyi ellátókat.
  • Az igazolt sportolók meccseit zárt kapuk mögött meg lehet tartani.
  • Kérik a foglalkoztatókat, hogy mindenhol, ahol lehet, tegyék lehetővé a távmunkát.
  • A maszkviselés szabadtéren is kötelező lesz.
  • A határátlépést szigorítják.
  • Minden érintett szektorra, a március 8-ától bezárni kényszerülőkre is érvényes az eddig megismert bértámogatási rendszer.

Reméljük, hogy néhány héten vagy hónapon belül elérhetjük a járvány végét. A terv szerint már március 22-én megkezdődhet a nyitás - véli Gulyás Gergely.

További intézkedések várhatóak

Rendhagyó körülmények között zajlott a kormányinfó a Karmelita kolostorban, két egymást követő kormányülésen születtek döntések, ezekről ma vagy holnap, a miniszterelnök pénteki reggeli rádiós interjújában adnak majd tájékoztatást - mondta a kancelláriaminiszter.

Az emiatt szűkre szabott csütörtök 11 órai tájékoztatás keretében Gulyás arról is beszélt, hogy nincs egységes szabályozás a vakcinaigazolványokról az Európai Unióban. A miniszter szerint a német álláspontot célszerű követendőnek tekinteni, ennek lényege, hogy az uniós tagállamok saját hatóságai által kiállított igazolásokat kell mindenhol elfogadni.

Gulyás elmondás szerint a részletszabályozások a kormányinfót követően zajló egyeztetések, illetve a pénteki operatív törzs ülésén alakulnak, ezekről Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel számol be a közrádiós interjújában.