Kormánykontroll a Szülőföld Alapon

A képviselők a héten kezdik el az Országgyűlés plenáris ülésén tárgyalni a Szülőföld Alap (SZA) létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelynek vitájában a határon túli magyarok szervezetei is felszólalhatnak majd.
Sebők Miklós, 2004. november 29. hétfő, 08:34
Fotó:

Az alap a kormány válasza a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra, és a szülőföldön való maradást támogatja kezdeményezéseivel.

Kedden várhatóan döntenek a képviselők az egymilliárd forintos SZA beállításáról a költségvetésbe. Ezt 500 millió forintos külügyminisztériumi átcsoportosítás egészíti ki. A törvényjavaslat szerint a támogatások legalább kilencven százalékát nyilvános pályázat keretében kell elosztani, a fennmaradó támogatásrészt ugyanakkor a kormány fenntartaná előre nem látható kiadásokra, amelyeknél nem lenne pályázat.

A kormány tervei szerint az SZA a Munkaerő-piaci vagy a Nukleáris Alap módjára elkülönített állami pénzalap lesz, amelyre sajátos államháztartási szabályok vonatkoznak. Bár a törvényszöveget a pénzügyminiszter terjesztette be, az alap forrásai felett a külügyminiszter rendelkezik majd. A bevételek között a magyar költségvetés támogatása mellett a kormány számít adományokra is, amelyek minden forintjához egy újabbat tervez hozzátenni. Ezt utólag határozzák meg, úgy, hogy az előző évi adományoknak megfelelő összeget állítanak be a költségvetésbe.

Folytatás a hétfői NAPI Gazdaságban

HOZZÁSZÓLÁSOK