Kormánynegyed: mennyiért adják el a minisztériumokat?

Hatan maradtak versenyben a kormánynegyed felépítésére kiírt tenderben - írja a Népszabadság.
NAPI Online, 2007. október 11. csütörtök, 08:08
Fotó:

német IVG Immobilian AG hazai leányvállalata, az Infopark fejlesztési Zrt. még a határidő lejárta előtt jelezte, hogy nem tesz ajánlatot, míg a spanyol Sedesa-csoport előbb határidő-hosszabbítást kért, majd elállt az ajánlattól.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) nyáron meghirdetett tenderére jelentkezők csak az előminősítés után szembesültek a kivitelezés és az üzemeltetés részletes feltételrendszerével. A 142 milliárd forintban maximált költségvetésű beruházás ennek ismeretében több pályázónak is inkább hazárdjátéknak tűnt, mint teljesíthető feladatnak.

Hatan mégis maradtak, ám javaslataik meglehetősen széles skálán mozognak. Az első fordulót a jövő héten rendezik, a szerződéskötés céldátuma december 10.

Bár a beruházás még meg sem indult, a jelenlegi minisztériumok értékesítésére már gőzerővel készül a KVI utódja, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A 31 ingatlan értéke 107 milliárd forint. Az épületek közül hét műemléki védettség alatt áll.

A legolcsóbbak az oktatási tárcához tartozó ingatlanok, helyenként alig 75 ezer forint kérhető négyzetméterenként, míg a legdrágábbnak a területfejlesztési, illetve az igazságügyi minisztérium ingatlanjai bizonyultak, ott van, ahol négyszázezer-ötszázezer forintot kérnek egy négyzetméterért.

HOZZÁSZÓLÁSOK