Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jauártól a 32 éves, jogász végzettségű Szentkirályi Alexandra lesz a kormányszóvivő, aki eddig Szalay-Bobrovniczky Alexandra néven budapesti főpolgármester-helyettesként dolgozott. (Szentkirályi Alexandra férje Szalay-Bobrovniczky Kristóf, londoni nagykövet.)

A főpolgármester-helyettesi poszt kötelezővé tette, hogy vagyonnyilatkozatot adjon le, az év elején pedig megtette. Ebből kiderül, hogy a kormányszóvivő idén januárban három lakásban volt tulajdonos.

  • Egy IX. kerületi, 45 négyzetméteres lakás teljesen az övé, ehhez az ingatlanhoz 1992-ben ajándékozással jutott hozzá.
  • Szintén ajándékozással került hozzá - még 1993-ban - egy I. kerületi, 49 négyzetméteres lakás fele.
  • 50 százalékos tulajdonosa egy 85 négyzetméteres XII. kerületi lakásnak, amelyet 2017-ben vásárolt.

A kormányszóvivőnek az ingatlanok mellett banki tartozása is volt, ennek összege  idén januárban közel 13,5 millió forintra rúgott. A vagyonnyilatkozatából kiderül még az is, hogy alpolgármesterként 907 ezer forint bruttó fizetés kapott, ehhez jött még a 136 ezer forintos költségtérítés.

Kormányszóvivőként - a hvg.hu cikke szerint - államtitkári fizetést kap majd januártól. A különböző minisztériumok államtitkárai jelenleg havonta minimum közel 1,3 milliót kapnak bruttóban, így Szentkirályi Alexandra is ekkora összegre számíthat. Azaz a bruttója - a költségtérítések és egyéb juttatások nélkül - közel 400 ezer forinttal lesz magasabb, mint amennyit a főpolgármester-helyettesként kapott.