Kormányzati agyközpontot vezet majd Gulyás Gergely

A Miniszterelnökség egyfajta "kormányzati agyközpontot" képezve koordinációs feladatokat lát el, együttműködve a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával - közölte a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán. Hat államtitkár és egy kormánybiztos dolgozik majd a Miniszterelnökségen.
Domokos Erika, 2018. május 14. hétfő, 16:43
Fotó: MTI Fotó

Tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott hétfői meghallgatásán - írta az állami hírügynökség. A Miniszterelnökségen 6 államtitkár és 1 kormánybiztos dolgozik majd, illetve az egyik államtitkár kormánybiztosként is feladatot kap.

A stratégiai államtitkárság létrejöttét a kabinetrendszerrel magyarázta Gulyás; a szerv feladata az előkészítés lesz és ez tölti be a parlamenti államtitkárság szerepét is, Orbán Balázs vezetésével.

Gulyás Gergely a területi közigazgatásért felelős államtitkárságról szólva jelezte: a Tuzson Bence által vezetett egységhez nemcsak a kormánymegbízottak, kormányhivatalok és járási hivatalok tartoznak, hanem az építésügy, a közbeszerzések és az építésügy is.

Az uniós kormánypolitikáért két államtitkár felel: Takács Szabolcs a stratégiaalkotásban, Varga Judit az uniós kapcsolatos terepén kap feladatot.

A Fürjes Balázs vezette Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárságról szólva jelezte: érdemes arra egységként tekinteni, a hatásköröket Tarlós István főpolgármesterrel egyeztetésben alakítják ki. Az új szervezeti egység működése önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érinti - mondta Gulyás. A fideszes politikus azt is megfogalmazta: "viszonylag hamar" egy 10 éves, összefüggő stratégiát fogadhat el a kormány.

A Modern Városok programot - a modern falvak programmal kiegészítve - Gyopáros Alpár kormánybiztosként irányítja.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség fontos feladataként határozta meg, hogy egyfajta "kormányzati agyközpontot" képezve koordinációs feladatokat lásson el, együttműködve a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával. (Fontos változásról döntött Lázár János utóda - ezt a cikket olvasta?)

Sikeresnek értékelte a végbement területi közigazgatási változtatásokat, így az állami és önkormányzati feladatok egyértelmű elválasztását, továbbá a járási rendszer helyreállítását. Több mint 1500 ügytípus intézhető a kormányablakoknál, az éves ügyszám megközelíti a 25 milliót, s az ügyek 80 százalékában 8 nap alatt döntéssel végződik az eljárás.

A politikus további előrelépést helyezett kilátásba az elektronikus közigazgatás területén.

A jelöltet a jobbikos Staudt Gábor és Apáti István arról faggatta, tervezik-e az önkormányzati rendszer átalakítását, a kistelepülések jogainak csökkentését. A DK-s Arató Gergely pedig a fővárosi és agglomerációs szereplők bevonásáról és az állami vezetők létszámáról kérdezett.

Gulyás szerint  nincs tervük a 2000 főnél kisebb településekre vonatkozóan. Konzultálni fognak a főváros és az agglomerációs települések vezetőivel.

A jelölt kinevezését 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki nem ellenében támogatta a bizottság - írta az MTI.

A  kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK