BUX
38971

Kormányzati hátszelet kap a leggazdagabb magyar projektje

Kiemelt jelentőségű cég lesz a mohácsi vágóhíd, Csányi Sándor és Nagy György érdekeltségeinek projektje.

MTI-Eco, Napi.hu, 2014. június 3. kedd, 11:44

A mohácsi Mcs Vágóhíd Kft.-t a kormány a közigazgatási hatósági ügyek intézésében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céggé nyilvánítja - az erről szóló rendelet tervezete kedden a kormány honlapján jelent meg.

Az 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű Mcs Vágóhíd Kft. két tulajdonosa a Pick Szeged Zrt., valamint a Home 2000 Kft. Az előbbit a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt., míg az utóbbit Nagy György tulajdonolja. Az Mcs Vágóhíd Kft.-t is Nagy György képviseli, ő a cégjegyzésre jogosult személy.

Óriási lesz a vágóhíd

A rendelet tervezete általános építésügyi hatóságként a Mohácsi Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalát, míg másodfokú építésügyi hatóságként a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát jelöli ki. A tervezet a kiemelt jelentőségű ügy koordinációjára a Baranya Megyei Kormányhivatalt, mint vezető kormánymegbízottat jelöli ki.

A projekt 13-15 milliárd forintos zöldmezős beruházást jelent, a tervek szerint már 2016-tól működne, 600-700 főt foglalkoztatna, teljes kapacitáskihasználtság mellett 1,8-1,9 millió állatot dolgoznának fel. (A KSH tavaly év végi adatai szerint a magyarországi sertésállomány 2,94 millió darabot számlált.)

Régi motorosok

A Wallis-alapító Nagy György a szabadpiaci gázimport legnyereségesebb közvetítője, a MET Magyarország Energiakereskedelmi Zrt. egyik részvényese mögött is felbukkan a Figyelő korábbi összeállítása szerint. Csak e társaságból mintegy 5 milliárd forint osztalékot kapott 2013-ban, de több, komoly nyereséget hozó érdekeltsége is van, köztük a kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Café-csoport, az OTP Banknak és a Magyar Postának informatikai szolgáltatást nyújtó Jet-Sol Kft., vagy az egykoron Kedves Ferenc és Wáberer György üzletemberekkel közösen megvett csepeli szabad kikötő.A lap arról is írt, hogy Nagy és Csányi között sokféle üzleti viszony alakult ki az évek során: bizonyos cégekben tulajdonostársak, máshol megrendelő-szállító viszony van köztük. Csányival korábban tulajdonostársak voltak az időközben eladott MFS 2000 Magyar Lőszergyártó Zrt.-ben, de a bólyi mezőgazdasági társaságban is töltött be posztot. Megrendelő-szállító viszonyban pedig olyan cégek esetén voltak, amelyekben Nagy valamilyen érdekeltsége az OTP-csoportnak dolgozik. Ilyen a Café-csoport, vagy a Jet-Sol.