Kornai: piaci szocializmust épít a kormány

A magyar gazdaság évtizedekig kisebb-nagyobb lépésekkel ugyan, de folyamatosan a gazdasági decentralizáció irányába haladt, ez a folyamat 2010-ben megfordult - mondta Kornai János közgazdász professzor Központosítás és piaci reform című új könyvének bemutatóján csütörtökön Budapesten.
MTI, 2013. április 26. péntek, 07:42
Fotó: Napi.hu

A Kalligram Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatóján Kornai János úgy vélte: "szó sincs arról, hogy a magyar gazdaság bármikor is elért volna abba a sokat mondott neoliberális állapotba." "Az állam mindig is beleszólt a gazdaság működésébe, de egyre uralkodóbbá vált a decentralizáció" - emelte ki.

Az ismert közgazdász elmondta: az elmúlt néhány év fejleményei ugyanakkor nagyon aktuálissá teszik a könyvben szereplő tanulmányokat. Kornai János szerint érdemes elgondolkozni azokon az érveken, amelyeket a könyv hoz fel a gazdasági centralizáció ellen. Ezek között említette a bizonytalanságot, az információtorzítást és a központosítás öngerjesztő jellegét.

A szerző kifejtette: "még a legjobban megtervezett", sztálinista tervgazdálkodás esetén is bizonytalan a jövő. Ez a problematika jelentkezik akkor is, ha "rá akarják oktrojálni a felsőoktatásra", hogy kapacitásait annak mentén alakítsa ki, miként látják most a munkaerőpiac 5-10 éves időtávon való alakulását - tette hozzá.

Az információtorzítás problematikájáról kijelentette: minél inkább centralizált egy rendszer, annál inkább érdekelt az alsóbb szint, hogy torzítsa jelentéseit a felső szintnek. Mint mondta, ha felülről osztják az erőforrást, akkor az alsó szint azt mondja, hogy kevés erőforrás kell neki, hiszen azt akarja, hogy csak induljon el a program és úgy gondolja, a hiányzó erőforrást majd később pótolják.

Kornai János szerint ha elkezdődik egy központosítási folyamat, akkor az öngerjesztővé válik. "Ezt hívták korábban tervfinomításnak" - fogalmazott a neves közgazdász.

Hangsúlyozta: az a fajta hibridállam, amelyben egymás mellett él egy igen aktív állam és nem állami szervezetek, azaz a piaci, illetve bürokratikus koordináció, az a világon sehol sem súrlódásmentes. "Egy élő vitában vagyunk" - fogalmazott.

Az egyik tanulmányt idézve jelezte: a bürokratikus koordináció és az állami tulajdon között, illetve a magántulajdon és a piaci mechanizmus között is van egy-egy affinitás.

A jelenlegi magyar gazdasági rendről szólva elmondta: az egy speciálisan magyar jelenség, hogy "rükvercet végrehajtva piaci szocializmus" jött létre.

"Amikor előrementünk a centralizációból a decentralizáció felé, akkor természetes volt, hogy megjelentek a szocializmus jelenségei és az erről szóló viták". Most a visszaúttal jelennek meg ezek a viták - tette hozzá.

Újra megjelenik és terjed az állami árszabályozás - mondta, hangsúlyozva, hogy a piac lelke a szabad ár. A hasonló jelenségek közé sorolta a "bérkommandót", illetve annak központi eldöntését, hogy "mennyi a rendes profit, és mennyi az extra- vagy luxusprofit". Ezt valaki eldönti egy irodában, hogy mennyi az a szint, ami felett a profit már nem rendes - tette hozzá.

Ezek piacidegen jelenségek, de állandóan lehetett velük találkozni, már akkor a decentralizáció folyamata zajlott - mondta Kornai János.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.04.26 17:07

Axxtro, ez cserbenhagyásos gázolás.

Semmi érdemi szöveg, egy erős sejtetés, indulatos kijelentés - aztán ...benne hagyta a népet a kétségek tengerében.

Nagy kár.

Egy igazi szakértőtő, egy kortársunktól megtudhattuk volna, mire megy és hová tart az a szisztematikus építkezés, amelyet a rosszindulatúak semmi másnak nem látna, mint egy szűk réteg hatalmi mámorának és az ország leépítésének ( ami együtt jár ).

Lehet, hogy pozitív üzenet is van?

Bízom benne, hogy elmondja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.26 12:14

Kedves jó Axxtro, ne hagyja már cserben azokat, akik a megtervezett jövőnkről akarnak olyasmit tudni, amit Ön már tud!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.26 11:55

@Axxtro: ...jó kis kemény komment ,csak így tovább ...!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.26 11:50

@Axxtro: Engem most megfogott: mondja már el, mi az a jól megtervezett folyamat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.04.26 11:36

@Axxtro:
Tipikusnak mondható kommented kapcsán megjegyzem, hogy nemcsak az általam említett háromféle válsággal kellene megküzdenie az országnak...

A többiek számára aligha elviselhető terhet jelentenek azok, akik tanulatlanságuk, szellemi korlátaik vagy egyszerűen jobbágy-mentalitásuk okán nem bízhatnak saját teljesítményükben, munkájukban-tudásukban, ezért számukra egyetlen esély marad: az uraság jóindulata. A Megmentő... Ők azok, akiket így jellemzett orbánmatolcsy: "félázsiai származék, aki csak az erőből ért", "szíjat lehet hasítani a hátukból, csak nemzetiszínű legyen".
Fölöttébb könnyű megismerni ezt a szerencsétlen típust itt a fórumon, hiszen gazdái példáját követi, a számára kifejlesztett nyelvezetet használja: számára a "vita" vagy az "érvelés" csupán a másik hazugozását és indítékainak fejtegetését jelenti, néhány színes jelzővel, amit maga sem ért... Több okból sem képes érdemben hozzászólni semmihez. Mint te.

Ha tetszik, nevezhetjük ezt a 4. válságnak, de igazságtalanság lenne ezt az orbán-rezsim nyakába varrni. Korábban is létezett a jelenség - orbánmatolcsy mindössze az idiótákra szabott nyelven szólt hozzájuk, és ők reagáltak... Most pedig azt hiszik, eljött az ő világuk, tanulás és munka nélkül fognak jól élni, csak ki kell tartaniuk a Megmentő mellett.
Sokan fogunk jól élni ebből a hitből, de aligha pont ők...:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html