Kornait is tagjai közé választotta az USA tudományos akadémiája

Kornai János világhírű magyar közgazdászt is beválasztotta külföldi tagjának az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája - írja a hvg.hu.
MTI, Napi.hu, 2016. május 4. szerda, 21:50

Kornai János közgazdászt, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Harvard Egyetem emeritus professzorát a washingtoni székhelyű National Academy of Sciences (NAS), az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája külföldi tagjává választották - írja a hvg.hu.

Az új tagok megválasztásáról szó hivatalos közleményt az akadémia közgyűlésének befejezése után, május 3-án hozták nyilvánosságra. Kornai János a NAS közgazdászszekciójának első magyar tagja.

A 88 éves közgazdász rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, az Academia Europeae-nek, valamint külföldi tagja amerikai, brit, bolgár, finn, orosz akadémiáknak és a Svéd Királyi Akadémiának. A Nemzetközi Ökonometriai Társaság, az Európai Közgazdasági Társaság és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöki tisztét is betöltötte.

A legmagasabb magyar tudományos díjak (Akadémiai Díj, Magyar Állami Díj, Deák Ferenc-díj, Széchenyi-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, Prima Primissima-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal, Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje), a Seidman-díj (USA), a Humboldt-díj (Németország), az Erasmus Érem (Academia Europeae), a Leontief Medal (Oroszország) és a Hazám-díj kitüntetettje, valamint a Francia Becsületrend Tisztje. Tizenöt egyetem díszdoktora, művei több mint húsz nyelven jelentek meg.

Kornai János a szocialista rendszer és a posztszocialista átalakulás kritikai elemzésével foglalkozik. A kelet-európai szocializmus összeomlása után figyelme részben a gazdaságpolitika, azon belül a makroökonómiai problémák és a jóléti állam reformja felé fordult. Legismertebb munkája A hiány, amely 1980-ban jelent meg.

Az 1863-ban alapított NAS tudományos és mérnöki kutatásokkal foglalkozó tekintélyes tudósok privát, közhasznú, önfenntartó társasága, amely a tudomány és a technológia támogatását és közhasznosítását tűzte ki céljául. A megalapításáról szóló, Abraham Lincoln által is aláírt kongresszusi határozat szerint megbízatása van arra, hogy a szövetségi kormányt tudományos és technikai kérdésekben tanáccsal lássa el.

Az akadémia tagjait kiemelkedő kutatási eredményeik alapján választják ki, a tagság a tudományos kiválóság széles körben elismert jele és az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amelyben egy tudós részesülhet - olvasható a rangos intézmény honlapján.

A NAS legutóbbi közgyűlésén 84 amerikai és 21 külföldi tagot választott, így amerikai tagjainak száma 2291-re, - szavazati joggal nem rendelkező - külföldi tagjainak száma pedig 465-re emelkedett. A NAS tagjai között mintegy 200 Nobel-díjas tudós van.

HOZZÁSZÓLÁSOK