Újabb hadüzenet kaptak a magyarországi szemetelők

A kormány átalakítaná a hulladékgazdálkodást, emellett különböző szakciókra számíthatnak az illegális szemetelők.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 16. szerda, 13:03
Fotó: Getty Images

"El kell érnünk, hogy a hulladék minél nagyobb arányban bekerüljön a körforgásba és újrahasznosuljon" - mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy szerdai eseményen, amelyről az MTI számolt be.

A kormány több eszközzel tudja támogatni a hulladékok illegális lerakásának megakadályozását és újrahasznosításuk arányának növelését.

Egyrészt különböző szankciókkal szeretnék az illegálisan hulladékot lerakó személyeket sújtani. Az illegális szemetelők elleni harc keretében a szaktárca két héttel ezelőtt indította el a Hulladékradar nevű applikációt, amelyen keresztül bárki bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást észlel.

Másrészt szeretnék támogatni azt, hogy a jogszerű hulladéklerakás és leadás minél több helyen bármikor megvalósulhasson, továbbá igyekeznek a hulladékgazdálkodás rendszerét úgy átalakítani, hogy az emberek a hulladékra értékként tekintsenek - mondta.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az országos közúthálózat mentén több mint 300 területen, 400 nagyobb, koncentrált illegális lerakóhelyet találtak mintegy 4300 köbméternyi hulladékkal. Ezeket meg fogják szüntetni. Jelezte: az összeszedett hulladékot szétválogatták, így kiderült, hogy 25 százaléka építkezésből származott, volt benne kis részben zöldhulladék és elektronikai eszközök is, de a legnagyobb része lakossági vegyes hulladék.
A vezérigazgató arról is beszélt, hogy kollégái évente átlagosan több mint 10 ezer tonna illegális hulladékot, vagyis egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő szemetet gyűjtenek össze az utak mentén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

balkonur, 2020.09.16 21:36

Kertes házban élünk, nagyon kicsi lakásátalakítás miatt keletkezett kb 10 festékes vödör sitt (építési törmelék). Jelenleg semmilyen lehetőség nincs ennek a sittnek a jogszerű leadására, hacsak nem bérelek harmincezer forintot meghaladó összegért egy konténert, amely kapacitásának a tíz százalékát sem használom ki teljes ár kifizetése mellet. A választási lehetőségeim: valahol kidobom, majd elszállítják, apránként a háztartási szemét aljára teszem, így elszállítják. Kérdezem, miért nincs jogszerű, környezetbarát megoldás erre a mindennapos esetre. A tiltás, még nem oldja meg a problémát, jogszerű megoldási lehetőséggel még nem találkoztam. Ez okozza az itt ott lerakott szemét, hulladék kupacokat. Az építési törmeléket a hulladék udvarok sem veszik át. Kérem az okos, használható, jogszerű megoldások ötleteit. Ez szerintem ma egy megoldatlan kérdés. Még egyszer ismétlem kis mennyiségű építési törmelékről beszélek, nem ipari méretekről. Ez a mennyiség bárkinél életszerűen előfordulhat egy kisebb felújítás során.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html