Koronavírus - a szennyvíz alapján mérsékelt a terjedés

Az egész ország területét lefedő, friss adatokról számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban.
Rácz Gergő, 2020. augusztus 20. csütörtök, 19:40
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

A vizsgált településeken a szennyvizekben mért örökítő anyag mennyisége az előző hét eredményeihez képest minden esetben stagnálnak - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az MTI beszámolója szerint e vizsgálat alapján 4-10 nappal előre lehet megjósolni, hogy egy adott településen várható-e a koronavírusos megbetegedések számának nagyobb növekedése.

Az NNK a vizsgálatokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek - idézi a közlést az Infostart.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte: annak érdekében, hogy elkerüljük az új koronavírus-gócpontok kialakulását és megelőzzük a közösségi terjedés felgyorsulását, továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket, különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre.

Mindemellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a higiénés szabályok betartására, az arc érintésének elkerülésére, az alapos szappanos kézmosásra vagy alkoholos kézfertőtlenítésre, a köhögési etikett betartására, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítésére és a szellőztetésre, mert ezekkel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK