Horvátország egy héten belül megnyitja határait a magyar turisták előtt. Idén pontosan kell terveznie annak, aki az Adria partjára készül - hangzott el az RTL Híradóban. A beutazás feltétele egyelőre az előzetes szállásfoglalás, vagy a saját ingatlan. A horvát kormány csütörtökre elektronikus űrlapot ígér az ügyintézés gyorsítására, a turisták egy mobilos alkalmazással előre megadhatják az úti céljukat, amivel a kormány reményei szerint gyorsabb, de ellenőrzött lesz a beutazás.

Tavaly minden eddiginél több, 644 ezer magyar nyaralt Horvátországban. Még van bőven szabad szállás, egy pulai szállásadó azt mondta a híradónak, hogy a helyei 50 százalékát nem kötötték le július-augusztusra, szeptemberre pedig még alig van foglalása.

Görögországban is üresek most a szállások, ott a turistaszezon június 15-én indul, ekkortól nyithatnak ki a hotelek, a nemzetközi légi forgalom pedig a görög miniszterelnök bejelentése szerint július 1-jén indulhat újra.

Tunézia, Egyiptom és Törökország is gondolkodik az újranyitásban, a Turizmus.com szerint azonban július közepénél előbb valószínűleg nem indulnak oda charterjáratok.

A külföldről hazatérőknek plusz két hét otthonléttel is számolniuk kell, ugyanis kötelező a két hét karantén a még érvényben lévő kormányrendelet szerint - hívta fel a figyelmet az RTL Híradó.

Az állami Turisztikai Ügynökség friss kutatása szerint a magyarok 15 százaléka készül külföldön nyaralni.