Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatal új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktus kutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe a tájékoztató oldal közleménye szerint. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben - a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve - hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Velük együtt hazánkban eddig 12 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

Globálisan kedd reggelig már több mint 4000 ember halt meg a koronavírus-járványban, míg a fertőzések száma meghaladta a 110 000 főt, de közülük már 61 977 embert gyógyultnak nyilvánítottak. A COVID-19 nevű betegség jelenleg Európában és az USA-ban terjed a leginkább.

Ezen az interaktív térképen követheti a járvány terjedését a világban: