Koronavírus: a beoltottak képesek fertőzni, de nem lesznek tüneteik

Akiket beoltottak, azok is képesek megfertőződni és továbbadni a vírust, de nem produkálnak tüneteket. Ezért továbbra is hordani kell a maszkot és tartani az egyéb intézkedéseket - hívja el a figyelmet Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos az ATV Start című műsorában.
Szepesi Anita, 2020. december 28. hétfő, 11:45
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Falus szerint pozitív, hogy az eddig beoltottak közül senki még enyhe tünetekről sem számolt be. A védőoltások bármelyikének sokkal kisebb a kockázata, mint a koronavírus miatt megbetegedésnek - hangsúlyozta a volt tisztifőorvos a műsorban.

Az oltási terv kapcsán kifejtette,  az uniós megállapodás szerinti ritmust  - először az egészségügyi dolgozókat, majd az idősotthonokban lakókat, ezt követően a kritikus infrastruktúrában lévőket kell oltani, majd később az egyéb társadalmi csoportokat - tartva nyár végéig el fog tartani az oltás.

Elmondta, hogy akiket beoltottak, azok is képesek megfertőződni és továbbadni a vírust, de nem produkálnak tüneteket. Ezért továbbra is hordani kell a maszkot és tartani az egyéb intézkedéseket. Falus számításai szerint 3 millió embert kell beoltani, 2 millióan átestek rajta.

Falus mindenkinek ajánlja az influenza elleni oltást, ez csökkenteni a kockázatát a kettő egyszerre való elkapásának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.12.28 22:33

Ha a beoltottak is képesek megfertőződni és fertőzni akkor ez a maszkos világ még évekig fennmarad.
Akkor minden csak annyival lesz jobb, hogy feltehetően kevesebben fognak meghalni. A régi világunk elveszett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html