Koronavírus: súlyos megállapítások az NNK szakembereitől

A koronavírusos betegek kórházi kezeléseinek aránya szeptember első két hetében 24 százalékkal nőtt. A kórházra szoruló betegek 25,6, az intenzív terápiában részesülők 60 százaléka hunyt el. Európában a százezer lakosra jutó tesztek számával nem állunk jó helyen. Tavasszal sem volt, és most sincs elegendő reagens, kevés a nukleinsav kivonó kit, elfogyott a műanyagárú a PCR automatákhoz - mondták többek között az NNK szakemberei egy tudományos tanácskozáson, amelyről a Medicalonline egészségügyi szakportál tudósított.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 25. péntek, 07:35
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A koronavírus-fertőzések fele a betegség tüneteinek megjelenése előtt történik, a járvány dinamikájában jelentős szerepet játszanak azok a tünetmentes fertőzöttek, akiknek aránya ma 40 százalékra tehető - idézi a szakportál Bognár Zsófiát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának infektológusát, aki a Magyar Zoonózis Társaság (MZT), az NNK és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nemrégiben megrendezett tudományos ülésén beszélt erről.

A hazai járványgörbe a 34. héttől (az augusztus 20-ai héttől) exponenciálisan nő, az esetszám megháromszorozódott. Ma már mindenütt emelkedik a betegek száma, akik között a 20-29 évesek aránya a legmagasabb.

A kórházi kezelések aránya szeptember első két hetében 24 százalékkal nőtt. Szeptember elejéig az összes fertőzött harmada igényelt kórházi kezelést, három százalékuk került intenzív osztályra. A kórházi betegek 9,1 százaléka igényelt intenzív ellátást. Az intézményi kezelésre szoruló betegek 25,6, míg az intenzív osztályos ellátásban részesülők 60 százaléka hunyt el - olvasható a ülés videoközvetítéséről készült tudósításban.

Szeptember közepén az egészségügyi dolgozók 6,2 százaléka volt koronavírus-fertőzött az NNK adatai szerint.

Bognár Zsófia szerint európai összevetésben nem állunk jól a 100 ezer lakosra jutós tesztek számával, csak Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Bulgáriában végeznek kevesebb tesztet.

Az alacsony tesztszámot Kis Zoltán, az NNK Covid-teamjének vezetője az ülésen azzal indokolta, hogy tavasszal sem volt, és most sincs elegendő reagens, kevés a nukleinsav kivonó kit, elfogyott a műanyagárú a PCR automatákhoz, mert a gyártókapacitások egyszerűen nem tudják követni az igényeket. Tavasszal a mintavevő eszközökből volt szűk a keresztmetszet. A szakszemélyzet hiánya is okoz problémát. Előfordulhat ugyanis, hogy az izoláló automaták fertőződnek, a gyakorlott munkatársak azonnal észlelik, ha ilyen eredmény született, a tapasztalatlanoknak nem biztos, hogy feltűnik a probléma ilyenkor keletkezett eredményeket a gyakorlottak azonnal  - derül ki a portál beszámolójából.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2020.09.25 14:03

de van lélegeztető. olyan, mint a beléptetőkapu. az se jó semmire, ehhez meg nincs szakember. Dunába hordták a vizet. a számlát meg kifizették csókicáknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html