Koronavírus: Csehországban romlik a helyzet

Rekordsok, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok szombaton Csehországban, majdnem százzal többet az eddigi legmagasabb, pénteken regisztrált esetszámnál - idézi az MTI a hivatalo csehországi adatokat.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 13. vasárnap, 09:58
Fotó: Getty Images

A fertőzöttek napi száma annak ellenére emelkedett, hogy a munkaszüneti napokon általában jóval kevesebb tesztet végeznek, mint a munkanapokon. Egy munkaszüneti napon eddig a legmagasabb esetszám 507 volt, ezt most több mint ezerrel lépték túl.

Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma kedden haladta meg első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik. Az aktív esetek száma jelenleg meghaladja a 13 700-at. Többségüknél a betegség lefolyása problémamentes, enyhe.

A cseh szaktárca vasárnap reggeli jelentése szerint szombaton már 297-en voltak kórházban, közülük 69 beteg állapotát súlyosnak minősítették az orvosok, és lélegeztetőkészüléken vannak. Ezek az adatok is folyamatosan emelkednek. Az elhunytak száma szombaton hárommal 453-ra emelkedett.

Március elsejétől, amikor az első fertőzést Csehországban kimutatták, szombatig 35 401 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatokon. Mintegy kétharmaduk már meggyógyult.

HOZZÁSZÓLÁSOK