Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Másfélszer vagy akár négyszer olyan drágán és nehezen jutnak az orvosok szájmaszkhoz, az eszközgyártó Euronda S.P.A tájékoztatása szerint Kína és Tajvan letiltotta a maszk meg az azokhoz szükséges nyersanyagok exportját is. Hongkongban és Kínában a maszkok kiskereskedelmi ára a hússzorosára emelkedett, így ott 50 darabos csomagért már 150 dollárt is elkérnek - olvasható a lap beszámolójában.

A késlekedő nyersanyagszállítás miatt egyre nő a kockázata annak, hogy a gyártást is le kell állítani. Az Euronda maszk a múlt hónapban 1690 forint volt, most előfordul 2390, sőt 4100 forintos ár is.

A napilapnak beszámoló vidéki háziorvosok fegyvertelennek érzik magukat a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben. Ugyan tájékoztatókban, helyzet- és feladatleírásokban nincs hiány, a tárgyi és az anyagi feltételeket nem biztosítja a kormány. Előírták, hogy adjak a betegeknek szájmaszkot, de ez lehetetlenség, miután nem lehet kapni, ha pedig feltűnik egy szállítmány, azonnal a kórházakba irányítják. Ráadásul a klasszikus, műtéti maszk nem is jó elvileg, a szűrős Ffp-maszkok ára pedig ezer forint fölött indul - mondta egy vidéki háziorvos a lapnak.

A beszámolók szerint a rendelési idő java része a koronavírussal kapcsolatos ismertek átadásával telik, s olyanok kérnek tanácsot, hogyan védekezzenek a koronavírus ellen, akik nem voltak hajlandóak beoltatni magukat az influenza ellen, ami pedig minden évben veszélyt jelent.

A legnagyobb baj a háziorvosok szerint, hogy az emberek nem értik a híreket, el kell magyarázni, hogy a fertőzéshez kapcsolatba kell kerülni egy vírushordozóval, vagy olyan helyen kell lenni, ahol kimutatták a vírust.

A szóbeli felvilágosításon kívül viszont nincs más a háziorvosok kezében, még a szükséges felszerelés beszerzésében sem kapnak segítséget, pedig elsősorban nem is a plusz forrás, hanem a központi intézkedést hiányolják, hogy minden praxis megfelelően el legyen látva.