Eger 6 000 tesztet rendelt a saját költségén, ebből 100 darabot kifejezetten az idősotthon számára biztosítottak múlt héten szombaton. Hétvégén így mindenkit teszteltek az idősotthonban és a polgármester szerint három bentlakó és egy dolgozó tesztje lett pozitív - olvasható a portálon.

Négy fertőzöttből három már tünetmentesen átesett a betegségen. Van ugyanakkor egy jelenleg is aktív fertőzött a most teszteltek között. Az érvényes protokoll szerint az egri idősotthonban az Országos Mentőszolgálat elvégzi az PCR-tesztet is. Ez a teszt 24 órán belül mutatja ki biztosan, hogy a négy személy továbbra is fertőző-e, vagy sem.

Az idősotthonban élő, pozitív teszteket produkálók izolációja Mirkóczki szerint megtörtént: a bentlakókat az otthonon belül különítették el, a dolgozó pedig otthoni karanténban van.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg 19 olyan idősotthonról lehet tudni, ahol felütötte a fejét a koronavírus. Ezek közül 8 budapesti, de van érintett intézmény Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen is. Eger kimaradt.