Visszatértek a betegek a kórházakba

Júliusban már közel a nyáron szokásos teljesítménnyel működtek a magyar kórházak, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss adatai szerint 158 ezer esetet láttak el. Egyedül a krónikus osztályok mennek még alig több mint félházzal - derül ki a hvg.hu összeállításából.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 17. csütörtök, 16:39
Fotó: Getty Images

A koronavírus megjelenésével és az azt követő intézkedések eredményeként  februárról áprilisra a felére esett a hazai kórházakban ellátott esetek száma. A hétfőn nyilvánosságra került, júliusi teljesítményadatokból azonban már jól látszik, hogy az aktív osztályokon az ellátás teljesítménye lassan, de biztosan kezd visszaállni a korábbi szintre - írja a portál.

Májusban már némileg javult a teljesítmény (101 801), júniusban már tízezrekkel többen kértek ellátást (137 739), júliusban pedig már majdnem visszaállt a korábbi szintre, ekkor 157 905 embert láttak el a magyarországi kórházakban, ami már csak néhány ezerrel marad el az ilyenkor szokásostól.

Kicsit más a helyzet a krónikus osztályokon, ahol egyelőre nem tapasztalható ilyen szintű növekedés. Júliusban még mindig 21 százalékkal kevesebb gondozott feküdt ezeken ágyakon, mint egy évvel korábban, azaz 63 százalékos volt az ágyak kihasználtsága, szemben a tavalyi júliusi 84 százalékkal.

A portálnak nyilatkozó szakértő szerint a krónikus ellátást igénylők hozzátartozói óvatosabbak most, és a koronavírus miatt nemcsak a szociális intézményekbe, hanem a kórházakba sem szívesen adják be a szeretteiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.09.18 08:37

Gond egy szál sem, majd csinálunk ! A nagyvezír már be is lengette a vezénylést, elvezénylést - fogtok még szorulni azzal a megldult ellátással ott, a körházakban ! Az eü dolgozó darab-darab, mint a legócskább baka, mint egy csicskás közlegény, mint egy lilasapkás verőlegény ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.09.18 00:57

Igen, nagyon jól állunk. Két éve kezdtem gerinc problémám is volt, és a 17 éve balesetben megsérült térdem is feladta, a másik meg a féllábazástól jobban kopott. Tavaly májusban a gerincműtét összejött, mondták, hogy egy ideig fájni fog, januárban visszamentem, hogy még fáj. kérjek időpontot egy MR-re. Kaptam máj. 19-re. Ezt elvitte a vírus, majd szólnak. Júliusban érdeklődtem, nincs másik időpont, csak a sürgősségieket fogadják. Akkor nézzük a térdemet. Kaptam időpontot nov. 26-ra, ezt elviheti ez a második ciklus. De ragyogó az ellátás. Az elmúlt két hónapban négyszer estem el, hol úgy, hogy negyedszerre sem sikerült felállnom, és aztán a szék kiment alólam, hol úgy hogy sokadszorra sikerült, csak egy méter totyogás után járókerettel együtt, hanyatt estem. Ha nincs az országban, az a barátom, aki fel tud szedni, akkor jön a mentő, ez működik, de kezelés nincs. Most csak kék, zöld foltjaim vannak, ha csonttörés is lesz, akkor esetleg bevisznek a sürgősségire. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html