Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják. A Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében - mondta Szijjártó Péter.

Száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett szombat reggel Magyarországra. Ezek a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják - véli a miniszter.

Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora a felvételen elmondta, az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében. Most az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse.

A professzor közölte, száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal - írta az MTI.

Már bevetették a favipiravirt

A Kínában törzskönyvezett favipiravir nevű szer Magyarországon is elérhető: a gyógyszer hatékonyan csökkenti a közepesen súlyos betegek számára a betegség lefolyását - mondta Szlávik János, a Szent László kórház infektológusa az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Ugyanakkor nagy mennyiséget kell belőle bevenni, és terhesség alatt nem alkalmazható, de mivel az állatkísérletek azt mutatják, hogy a szer használata után a majmokat hosszú ideig nem lehet újrafertőzni, a gyógyszer a vakcina készítésében is segíthet.