Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetekben a Magyarországot is elért koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink (többek között egészségügyi-, kereskedelmi-, köztisztasági-, logisztikai területen dolgozók) áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 10 és 20 forintos forgalmi érmék emlékváltozatát bocsátja ki a Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikában. A 2-2 millió példányban forgalomba kerülő új érmékkel várhatóan július folyamán találkozhat először a nagyközönség.

A 10 és 20 forintos forgalmi érmék névértékes oldala, valamint az érmék pereme (recézettsége) változatlan formában jelenik meg, míg (közös éremképpel megjelenő) tematikai oldaluk megtervezésére az MNB 2020. április 18. és május 10. között nyilvános pályázatot hirdetett. A jegybanki kezdeményezés népszerűségét, pozitív fogadtatását és széleskörű mozgósító hatását mutatja, hogy a leadási határidőre rekordszámú, összesen 345 darab pályázat érkezett az ország egész területéről - gyermekek, amatőr és profi tervezők nyújtották be grafikai terveiket.

Kép: MNB

Szakmai szempontok figyelembevételével a zsűri konszenzusos véleménye alapján a három legsikeresebb pályázatot a kiírásban foglaltak szerint díjazza az MNB. Az első helyezett 400 000 forint díjazásban részesül, valamint a győztes grafikai terv rákerül az új 10 és 20 forintos forgalmi érmék emlékváltozatára. A második helyezett jutalma 200 000, a harmadik helyezetté pedig 100 000 forint. Bár a pályázati kiírásban eredetileg nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre és a számos színvonalas pályázati anyagra való tekintettel a szakmai zsűri döntése alapján további két grafikai tervet jutalmaz az MNB tervenként 75 000 forintos különdíjjal.

Az első helyezett a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina alkotása lett, a zsűri véleménye szerint az ő grafikai terve tükrözte leginkább a kibocsátói szándékot, komplexen, ugyanakkor közérthető módon jeleníti meg a veszélyhelyzet kihívásaival szembe néző, különböző foglalkozású embereket. A szív formába foglalt sematikus alakok méltón reprezentálják mindannyiunk háláját, a megbecsülést, elismerést és az összefogást.