Nagyszabású mentőakciót tervez az EU

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt Európai Unió megerősítéséhez – mondta Ursula von der Leyen.
Rácz Gergő, 2020. április 5. vasárnap, 16:46
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent cikke alapján az elképzelés mindenekelőtt a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés újratervezését jelenti - idézi a kommentárt az MTI.

A német kereszténydemokrata (CDU) politikus kiemelte, hogy a járvány révén "az igazi Európa visszatért", és "éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgozik", hogy a közösség elérje mindazt, amit tagjai egyedül, külön-külön nem tudnának elérni.

Ezt mutatja, hogy az utóbbi hetekben az EU-s szinten olyan döntések sorát hozták meg, amelyeket korábban elképzelni sem lehetett volna. A gazdasági társaságoknak nyújtott állami támogatás szabályozását minden korábbinál "rugalmasabbá" tették, az államháztartásról szóló előírásokon soha nem látott mértékben "lazítottak", az EU-s intézmények és a tagországok pedig együttvéve 2,8 ezer milliárd eurót mozgósítottak a válság leküzdésére. Ez "világszerte a legerőteljesebb válasz" a járvány miatt kezdődött gazdasági zuhanásra.

Az Európai Bizottság a héten újabb lépést tett, 100 milliárd eurós munkahelyvédelmi programot indított, és a közös költségvetésből megmaradó minden egyes eurócentet egészségügyi védőfelszerelések beszerzésére és koronavírus-tesztekre fordítanak - írta Ursula von der Leyen.

"Ebben a válságban nem végzünk félmunkát", és ez a következő évekre is vonatkozik, amelyek arról szólnak majd, hogy miként lehet kiemelni a gazdaságot a válságból. Igen erőteljes beruházási tevékenységre, "egy Marshall-terve" van szükség, amelynek középpontjában "egy új, erős EU-s költségvetésnek kell állnia".

A járvány miatt a világ megváltozott, ezért a hétéves költségvetést hozzá kell igazítani az új követelményekhez - írta a brüsszeli bizottság vezetője, hangsúlyozva, hogy több nemzedéknyi időn keresztül terheli majd a közösséget "az a sok milliárd euró, amelyet most kell beruházni, hogy elkerüljük a még nagyobb katasztrófát, ezért az a felelősségünk, hogy okosan és fenntarthatóan fektessünk be közvetkező költségvetésünkből".

A következő EU-s költségvetés "stratégiai beruházás a jövőbe", ami a többi között az újító, innovatív kutatás, a digitális infrastruktúra, a környezetbarát energia, a nyersanyagok és termékek újrahasznosítására épülő úgynevezett körforgásos gazdaság és a jövő kihívásainak megfelelő közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatását jelenti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DNS, 2020.04.06 10:14

Érdekes lesz az EU pénzosztogatási mechanizmusa, amikor a bevételei mögül kihátrál az pénz értéke, értéktermelő munka híján. És ez még semmi sem ahhoz képest, hogy éppen a létfontosságú árucikkek fogynak ki a picáról emiatt, tehát legfeljebb egyszerhasználatos repülőgépet, vagy valamilyen csodamasinákat lehet majd érte vásárolni leértékelt áron az elfekvő készletekből. Enni mit fogunk, ha nyáron a mezőgazdasági iparra is kiterjed az EU-s követelmény és szigor????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugati, 2020.04.06 09:50

@Ballada:
Igaz, hogy már nincs saját repülőterük, kikötőjük, és sok kisebb szigetet is elvesztettek, köszönik, hogy a fele nyugdíjból, fizetésből is valahogy megélnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.05 21:30

@Ballada: " A Görögök is hogy meg lettek mentve, ja nem a Német bankok tollasodását szolgálta a megmentés. "

Így jár az aki mint a cigányok csak kölcsönből és hitelből akar élni. Meg abból, hogy van tengerpartja meg néhány történelmi rom a területén amit mások megnézhetnek.

Talán a görögök majd egyszer rájönnek arra, hogy dolgozni is kellene, nem csak egész nap a tavernák teraszán mereszteni a seggüket és nézni ki a fejükből...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.05 19:17

A Görögök is hogy meg lettek mentve, ja nem a Német bankok tollasodását szolgálta a megmentés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html