Így döntheti el, hogy allergiától, vagy koronavírustól szenved

Noha az allergia és a koronavírus-fertőzés tünetei hasonlóak, mégis megkülönböztethető a két tünetegyüttes - mondta Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus az InfoRádióban.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 19. szombat, 18:48
Fotó: Shutterstock

A mostani allergiahelyzet tragikusan rossz. Naptár szerint már minimális parlagfűpollen lehetne a levegőben, ezzel szemben extrém magasak a koncentráció, és mindenkinek, akire erre érzékeny, kifejezett tünetei vannak  - mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf.

"Amíg az időjárás nem változik, eső, és hideg szél nélkül esélyünk sincsen, hogy a pollenek a levegőből eltűnjenek" -  fogalmazott, hozzátéve, hogy a társüneteket okozó kültéri gombák koncentrációja is magas.

Az allergiaszezon és a koronavírus-járvány közepette nem árt tudni, hogy az adott tünet melyik betegséghez tartozhat.

"Ha valakinek bármilyen orrtünete van, vagy esetleg asztma típusú légzése magas pollenszám idején, és egyébként korábban is volt már allergiás tünete, az inkább pollenallergiára utal. Választóvonal a láz, ami az allergiásoknak nincs, továbbá az a típusú levertséget sem tapasztalják, amit a koronavírus jellemző tüneteként leírnak - mondta Nékám Kristóf.

A Covid tünetei erősebbek, a levertség miatt sokkal rosszabb, mintha valaki allergiás lenne - tette hozzá az allergológus.

HOZZÁSZÓLÁSOK