Járvány: a valós kórházi helyzetet akarják bemutatni

Realitás projekt néven indított kezdeményezésében orvosi beszámolókat vár a kórházak járványkezelési gondjairól a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A projekt célja a közvéleménynek és az illetékeseknek is bemutatni a valós kórházi helyzetet, és a valós kórházi küzdelmeket - mondta a 444.hu-nak Svéd Tamás, a MOK titkára.
Szepesi Anita, 2020. november 5. csütörtök, 11:00
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Svéd szerint az információáramlás ideális esetben úgy működne, hogy alulról jelentik, ha problémát észlelnek, fentről jön a visszajelzés, hogy megkapták a jelzést, majd egy újabb arról, mit tettek a hiba kijavítása érdekében, végül ismét egy a működés szintjéről, hogy a probléma megfelelően megoldódott-e.

Ehelyett jelenleg a folyamat nagyon gyakran az első lépcső után megáll, a kamara például jelzéseket, javaslatokat készít és küld, akár a járványügyi védekezés, akár az új egészségügyi jogviszonyt szabályozó törvény kapcsán, de sokszor arról sem érkezik visszajelzés, hogy sikerült-e megtalálni a megfelelő célszemélyt, aki intézkedni tudna - derül ki a portál cikkéből.

A realitás projekteben az orvosok akár nevük publikus vállalása nélkül is küldhetnek beszámolókat, amiket a publikálás előtt az orvosi kamara a saját informális csatornáin keresztül leellenőriz majd.

Nem szeretnénk lyukra futni, sem a rémületkeltés, sem a bizalom aláásása nem célunk. Abban bízunk, hogy a valóság tényeinek ismerete segíti a túlélést - mondta  MOK titkára.

Szerinte az is akadályozza az információáramlást, hogy az intézmények nem szeretnének rossz színben feltűnni, így azonban Magyarországon kevesebb publikus információ segíti a járványügyi védekezést és szervezést, mint más országokban, vagy amennyit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánl. Ugyan főleg MOK-tagok visszajelzéseit várják, de minden hiteles információt szívesen fogadnak.

A MOK kezdeményezése sokat javíthat az átláthatóságon, és még az is előfordulhat, hogy más kép rajzolódik ki általa, mint a hivatalos sikerpropagandából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.11.05 13:59

Minek? A Kedves Vezető már megmondta, hogy minden nagyon jó, minden nagyon szép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.05 12:50

"a valós kórházi helyzetet akarják bemutatni"
Ezt biztos hagyja majd a nagyvezír. :DD ja
Ha sokat ugrál a MOK, majd meg lesz szüntetve, s odakerül a Parragh-féle megélhetési kamarához.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html