Péntekre 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 165901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a központi oldal szerint, ahova úgy tűnik, több órás késéssel kerülnek fel a friss adatok. Kora reggel ugyanis már Kósa Lajos az operatív törzs üléséről posztolva tette azokat láthatóvá, amit a 444.hu szúrt ki, majd Orbán Viktor is bejelentette a friss számokat szokásos péntek reggeli interjújában.

Elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett,  38074-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 124259  fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti.

7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy nap alatt 22860 mintavételre került sor, ezek 19,32 százaléka jelezte a vírus jelenlétét. A WHO 5 százalék alatti pozitivitási aránynál tartja kielégítő kiterjedtségűnek a vizsgálatokat,

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. Továbbra is kérjük a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában! - írja a kormányzati tájékoztató portál.