A második hullám felszálló szakaszában egy hete ezerhez közelít az igazolt új esetek száma naponta. Az elmúlt 24 órában 927 új koronavírusos esetet igazoltak, 9 beteg elhunyt. Az 57-90 év közötti áldozatok jellemzően szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségben szenvedtek - ismételte a koronavirus.gov.hu adatait az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A tesztelésről azt mondta, kielégíti a naponta keletkező szükségleteket. Minden gyanús esetben el kell végezni a vizsgálatot és minden további olyan esetben ahol a járványügyi hatóság járványügyi érdekből ezt előírja. Ezek a vizsgálatok ingyenesek.

Az eljárásrend pontosan szabályozza, hogy mikor és kinél szükséges feltétlenül, mikor lehetséges és mikor nem kell elvégezni a vizsgálatot - mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy tartják magukat ahhoz a rendhez amit a WHO megszabott.

Intézkedési tervet határoztak meg a kórházak belépéséről a covid-ellátásba. A covid-gyanús személyeket jellemzően megyei kórházak infektológiai osztályai látják el,  ha igazolódik a gyanús, akkor covid-ellátó szolgáltatóhoz kerül a beteg. Budapesten 10, vidéken 19 kórházat jelöltek ki.

Elkezdődtek az átvezénylések is annak érdekében, hogy a betegek a megfelelő helyen a megfelelő ellátást kaphassák meg.

Müller Cecília pénteken a helyes kézmosásra figyelmeztetett, megjegyezve, hogy csak engedélyszámmal rendelkező kézfertőtlenítőt használjunk ehhez.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A covid-ellátásra kijelölt kórházak fokozatosan lépnek be az ellátásba. Ha egy kórház eléri a 80 százalékos telítettséget, jeleznie kell az NNK-nak, ekkor jelölik ki az újabb belépő szolgáltatót. A kijelölés célja, hogy minden feltétel rendelkezésre álljon a betegellátáshoz. A tárgyi feltételek mellett a megfelelő szakképzettségű személyzet átirányítása is szükségessé válhat.
  • Ha egy osztályban azért kell otthon maradni a gyereknek, mert egy társuknál, vagy tanáruknál igazolták a pozitivitást, akkor a 10 napos elkülönítése alatt a családtagjai nem minősülnek kontaktszemélynek, rájuk nem vonatkozik a karantén. Ha a 10 nap alatt tünetek jelentkeznek, értesíteni kell a háziorvost, aki megrendeli a vizsgálatot.
  • Számítások, modellek és járványügyi alapvetések mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedésével nő a halálozás, főként ha a fertőzést magas kockázatú személynek adják át. Járványügyi adatok szerint a pozitív személyek növekedésével nő a kórházban ápltak száma, s jellemzően 4-5 hét múlva emelkedhet a halálozásoké.