Szerdára újabb 894 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett, 5890-en  pedig már meggyógyultak.

A legfiatalabb elhunyt 54, a legidősebb 78 éves volt, az elhunytak jellemzően szív- és érrendszeri betegségben, magasvérnyomás-betegségben és cukorbetegségben szenvedtek.

Az aktív fertőzöttek száma 19 806 fő. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 53 százaléka, a gyógyultak 38 százaléka budapesti.

Így tesztelnek

Az elmúlt 24 órában 11 167 tesztet végeztek, 8,01 százalékuk igazolta a pozitivitást. A WHO ajánlása szerint a tesztelés mértéke akkor megfelelő, ha maximum az elvégzett vizsgálatok 5 százaléka pozitív. Eszerint közel 18 ezer tesztet kellett volna elvégezni ahhoz, hogy az a WHO ajánlás szerint is megfelelő mennyiségű legyen.

Egy nap alatt 18-cal nőtt a kórházi betegek száma, ma összesen 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen, a tegnapi 51-gyel szemben a kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért - írja a koronavirus.gov.hu.