Koronavírus: sötét képet festenek a jövőről pécsi virológusok

A járvány jelenlegi hullámában a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti - emiatt a forgatókönyv - legalábbis a kórházi kezeléseket kedvezőnek tűnhet. Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel - figyelmeztetnek Facebook-oldalukon a pécsi virológusok.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 8. kedd, 21:47
Fotó: Getty Images

Pécsi virológusok szerint Európa-szerte, így nálunk is a floridai forgatókönyv ismétlődik, a fertőzések főként a fiatal korosztályt érintik, a megbetegedettek közül pedig kevesebben szorulnak kórházi kezelésre. Ez kedvezőnek tűnhet, de a kép ennél árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel - írják posztjukban.

A fiatalok fokozott érintettsége több okra is visszavezethető, ezek közé tartozik a tesztelési stratégia szélesítése (mára ismert tény, hogy a tünetmentesek/enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában), emellett ez a korosztály kevésé elővigyázatos, mint az idősek. Azonban a más országokban megtapasztalt minta szerint a fertőzési láncolatok elérik az idős korosztályt is. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk, min arra a Covid-szimpóziumon Oroszi Beatrix, az innovációs tárca epidemiológus szakértője is figyelmeztetett.

A kórházi kezelések száma várhatóan 4-5 hét múlva, a halálozásoké további 2-4 héttel később fog emelkedni. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a mostani gyengébb lefolyás egy új mutációhoz lenne köthető.

A tél valószínűleg semmi jót nem hoz, miután a vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, ráadásul az aeroszolizált terjedés is alátámasztást nyert. Jó hír azonban, hogy a járvány végkimenetele főként rajtunk áll, a folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel - hangsúlyozzák a virológusok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2020.09.09 08:56

Ha döntő többségben fiatalokat tesztelnek, akkor csak fiatal ferőzötteket fognak találni... Ennyire egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html