Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavaszi első hullámban a lélegeztetőgépen kezelt betegek 30 százaléka hunyt, most 40-45 százalékuk meghal. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg - fejtette ki a Heti Napló című ATV-műsorban Szlávik János.

A Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg csak a gép lélegeztetésre szoruló betegeket kezelik intenzív osztályon, itt az embereket mesterséges kómában tartják, és megnő a szövődmények száma is - magyarázta Szlávik. A fekvőbeteg osztályokon a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt.

Ez ellen a vírus ellen védekezni kell, mert a gyógyítással egyelőre nagyon nehezen állunk - fogalmazott a főorvos.

Aki elvégezte az orvosi egyetemet, annak tudnia kell gyakorlatilag bármilyen beteget ellátni, tavasszal is volt rá példa, hogy más részlegekről irányítottak orvosokat Covid-ellátásba - reagálta arra a hírre, miszerint egyes kórházakban már szemészek, pszichiáterek gyógyítják a koronavírusos betegeket. Az intenzíves ellátás speciális szaktudást igényel Szlávik János szerint, ezért ide általában más intenzívekről csoportosítanak át személyzetet.

Jelenleg igazán hatékony antivirális szer nincs a koronavírus ellen, kísérleti szerek vannak, amelyek hatékonynak tűnnek. Ha egy beteg megfelel a kritériumoknak, hogy megkaphassa a remdesivir gyógyszert, akkor orvosai megbeszélik ezt vele, és ha hozzájárul, beadják neki. Az öntudatlan betegnél a legközelebbi hozzátartozó egyezhet bele a kezelésbe.

Az utóbbi hetekben kiderült, hogy az idősek és a krónikus betegek mellett nagy veszélyben vannak a Down-szindrómás emberek, a tapasztalatok szerint ők tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért őket is fokozottan kell védeni - nyilatkozta a szakember.