Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank honlapján publikált elemzésben Asztalos Péter - Baksay Gergely - Szalai Ákos ismertetik, hogy a jvm-et 9 mutatóból állítják össze, vizsgálják az egyes országokban egyebek mellett a fertőzöttek, az elhunytak számát csakúgy, mint a gazdasági visszaesést vagy a munkanélküliség alakulását. Magyarország a 100-ból 73 pontot ért el, ami 18 ponttal magasabb az uniós átlagnál és 14 ponttal meghaladja a régiós országok átlagát is. A dobogón Magyarországot Szlovénia és Németország követi, miközben a lista végén azok az országok szerepelnek, ahol nem sikerült kordában tartani a járvány elterjedését (Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Svédország).

A mediterrán országok inkább a lista végén szerepelnek, miközben a visegrádi régió országai egyaránt magasabb pontszámot értek el az uniós átlagnál, mindez pedig tovább erősíti a régió relatív versenyképességi pozícióját, és jól illeszkedik az elmúlt évtized felzárkózási trendjébe.

Az új mutatóban felhasználták a Deep Knowledge Group (DKG) mutatórendszerét is. A legfrissebb, júniusi COVID-19 Regional Safety Assessment" című riport 200 ország vagy országrész helyzetét vizsgálja 130 paraméter alapján. Magyarország az elérhető 1000 pontból 656 pontot ért el, ami a 4. legmagasabb pontszám az uniós országok között, világszinten pedig a 18. helyen zárt - ismertetik.

Magyarország különösen jó eredményt ért el a "Veszélyhelyzeti felkészültség" pillérben, ahol a 3. legmagasabb pontszámot kapta a vizsgált 200 ország közül. A betegek számát tekintve a 3. legalacsonyabb mutató a magyar, míg az elhunytak számát tekintve - viszonylag alacsony értékkel - a középmezőnyben szerepel az ország.

Magyarország gazdasági teljesítménye a piaci várakozások szerint idén 4,6 százalékkal csökkenhet, ami az egyik legalacsonyabb várt visszaesés az unió országai között - írták az MNB szakértői.

A piaci elemzők által várt 4,6 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány pedig a 4. legalacsonyabb az uniós országokra vonatkozó prognózisok között. A munkaerőpiaci mutatókban az európai középmezőnyben helyezkedik el az ország, a munkanélküliségi ráta a Magyarországon 2020 januárja és májusa között 1,3 százalékponttal emelkedett, így 2020 májusában 4,7 százalékot tett ki, ami a 7. legalacsonyabb érték az uniós országok között - összegzi a tanulmány.