Miközben a megfertőződések miatt fogy a létszám mentőknél, a betegek száma és a tesztek iránti igény nő, ez pedig lehetetlen feladat elé állítja a mentőket  - mondta a műsorban Kusper Zsolt.

Az Országos Mentőszolgálat elsődleges feladata a mentés. Van ahol a 12-24 órás szolgálatoknak egy részét töltik mentési feladatokkal, más részét teszteléssel, és vannak olyan mentők, akik befejezik a 12 órát, majd a szabadidejükben önként vállalják a tesztelést.

A mentősök a védőfelszerelés dacára ki vannak téve a fertőzésnek, egyes állomásokon majdnem mindenki elkapta a fertőzést, van, ahol 15 ember arra vár, hogy átessen a tesztelésen.

Kusper Zsolt jobbnak látná, ha a tesztelési pontokat hoznak létre, ahová elmehetnek az emberek, és odavezényelnék az orvostanhallgatókat is.

A műsorban elhangzott, a tesztek elemzésnél is hiány van, a kevés dolgozóból többen karanténba kerültek.

A 24.hu megtudta, a koronavírus-járvány magyarországi kitörése óta az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékának volt pozitív a koronavírustesztje. Többségük már túl van a fertőzésen, azt viszont nem közölték, napi hány tesztet végeznek a dolgozóik körében. Az állomány kevesebb, mint egy százaléka van jelenleg karanténban.