Koronavírus: már 75 ezren letöltötték a VírusRadart

Már 75 ezren töltötték le a koronavírus-járvány terjedése kapcsán fontos kontaktkutatáshoz segítséget nyújtó VírusRadar alkalmazást - írta az MTI híre alapján a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 27. vasárnap, 15:42
Fotó: Getty Images

Az önkéntesen letölthető alkalmazás célja a kontaktkutatás segítése, ugyanis a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, az alkalmazás viszont képes őket is azonosítani. Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció - mondta el Solymár Károly Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az MTI-nek a portál beszámolója szerint .

Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak. Az alkalmazás használata önkéntes alapú. A szoftvert az Apple eszközeire és androidos készülékekre is ingyen lehet letölteni.

A fertőzöttség fennállása esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szerverein tárolják, és hozzáférése kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző szakembereknek van.

A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát, és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítót tárolják, amelyhez csak szükség esetén, csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK