A koronavírus jelenleg az országban mindenhol jelen van, bárhol megvan a lehetősége az embernek arra, hogy megfertőződjön - idézi a volt országos tisztifőorvost a portál. Falus szerint a megelőzés mindennél fontosabb, maszkot kell viselni, be kell tartani távolságtartást és kezet kell mosni.  Ha ezeket a szabályokat mindenki betartatja, vagy mindenki betartaná, akkor a járványt féken lehetne tartani. Az utóbbi időben ez nincs így és meredeken emelkednek a számok, amik azt mutatják, hogy egyre több fertőzött van az országban - jelentette ki Falus Ferenc.

A számokat azért tartja aggasztónak, mert tudjuk, hogy egy kimutatott vírushordozó valószínűleg 9-10 embert fertőz meg. És mivel nem gócban vannak, hanem országszerte szétszórtan, az következik, hogy nagyon sokan elkaphatták már, akikről nem tudunk.

Falus számításai szerint ma Magyarországon 200-240 ezer ember találkozhatott a vírussal.

Azt gondolom, hogy a kormányzat borzasztó felelőtlen, hogy nem lép fel minden lehetséges csatornán a vírustagadókkal, oltásellenesekkel szemben. És a személyes példamutatásuk sincs meg: maszk nélkül jelennek meg nyilvános eseményeken. Nyugat-európai vezetőktől pont az ellenkezőjét látjuk

- mondta Falus Ferenc.

Csúsztatott iskolakezdést és közfinanszírozott tesztelést javasol, a szeptember 24-i, 20 ezer néző előtti Európai Szuperkupa-döntővel pedig szerinte "saját magát teszi nevetségessé a kormány." Az ideérkező szurkolókat, és a velük érintkezőket gyakorlatilag kísérleti állatnak tekintik, hogy megnézzék mi történik velük. Bődületes felelőtlenségnek tartom - fogalmazott.