Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A szerdai 951 új fertőzöttel a járvány kezdete óta átlépte a 20 ezret az eddig nyilvántartott fertőzöttek száma, a tegnap elhunyt 8 beteggel pedig a 702 -re nőtt a járvány eddigi halálos áldozatainak a száma.

A nyolc elhunyt krónikus megbetegedésben szenvedett, a legfiatalabb 48, a legidősebb 69 éves volt. Betegségeik jellemzik a magyar betegségeloszlást, főként szív és érrendszer, daganatos és anyagcsere-betegségben, cukorbetegségben szenvedtek - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Aktív fertőzöttként  most 15104 főt tartanak nyilván a járvány kezdete óta.

Az eddig elvégzett több mint 645 ezer teszt elenyésző kisebbsége térítéses vizsgálat.

A fertőzések száma is figyelmeztet, hogy közel egy hete, az ezret megközelíti a napi új fertőzöttek száma, a járvány második hullámát éljük, felszálló szakaszban, ezért változatlanul fel kell hívni a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására. Ezek könnyen betarthatóak, de fegyelmezettséget igényelnek - mondta Müller Cecília. Bárki, aki légúti tünetet észlel magán, semmiképpen ne menjen közösségbe - hangsúlyozta, kiemelve, hogy ez a gyerekekre is érvényes. Szülők fokozott figyelmét kérte a tisztifőorvos.

Az összes szabály közül a legfontosabbnak a maszk használatot említette, hozzátéve, hogy  vannak olyan élethelyzetek, amikor ugyan a jogszabály nem említi, de mégis ajánlott maszkot viselni. Ilyen a sorban állás, a lift, taxi, várótermek, látogatás, vendégeskedés. Azaz minden olyan helyszín, ahol nem tartható a 1,5 méteres távolság. Esküvőn ajánlotta a kesztyű viselését is.

Helyes maszkhasználattal nagy eséllyel elkerülhetjük a fertőződés továbbadását és magunkat is megvédhetjük. A helyes maszkhasználat része a felvétel előtti kézmosás - hangsúlyozta Müller Cecília. A tisztifőorvos elmondta, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden videokonferencián megbeszélte a kórházigazgatókkal a teendőket.

A védekezés most nehezebb, mert közösségi terjedésről beszélünk, nem gócosan van jelen a járvány az országban, hanem bárhol megjelenhetnek a betegek - mondta a tisztifőorvos.

Az egészségügyi ellátórendszert felkészítették, a kórházak ágykihasználtsága kb 53 százalék, 47 százaléknyi ágy üres, ebből 20 százalékot kell fenntartani a covidos betegek ellátására. Terv szerinti védekezés zajlik - erősítette meg Müller Cecília.

A betegutakat pontosan kijelölték, az első 3 kijelölt kórház Budapesten a Dél-pesti Centrumkórház, a Szent János kórház és Korányi Pulmonológiai Intézet van kijelölve a középsúlyos és a súlyos koronavírusos betegek ellátására.

Ameddig a betegnél nem igazolódik a fertőzés, addig a területi infektológiai  osztályon tartózkodik elkülönítve, a fertőzés igazolásával átszállítják a kijelölt intézménybe, ahol minden szükséges rendelkezésre áll. Budapesten kívül, régiónként kijelöltek a kórházak és egy 2. illetve 3. ütemben fokozatosan lépnek be az ellátásba, amennyiben szükséges. A tisztifőorvos kiemelte, senki ne lepődjön meg, ha nem a területi kórházban fogják kezelni. A cél az, hogy mindenki megkapja a lehető legjobb ellátást, a koronavírusos betegeket egy helyre koncentrálják és ne fertőzzék össze a területi kórházakat, maradjanak tiszta kórházak. A koncentrált ellátás mindenképpen minden szempontból kívánatos és hasznos - fogalmazott Müller Cecília.

A karanténkötelezettség 14 napról 10 napra csökkent, a tavaszi hullámban leszűrt tapasztalatok azt mutatják, a 10 napos távollét kellő biztonságot ad. Általában 5-6 nap a koronavírus lappangási ideje - indokolta a csökkentést a tisztifőorvos Hozzátette, a 10 nap általános szabállyá vált, nem csak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, hanem a beteg környezetében, szoros kontaktban lévőkre is. A járványügyi hatóság számukra is előírja a 10 napos karantént. Ha ezalatt az idő alatt tüneteket mutat a szoros kontakt, gyanús esetté válik, értesítenie kell a háziorvosát, aki megrendeli számára a laboratóriumi vizsgálatot.

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának munkatársa a hatósági intézkedésekről elmondta, az elmúlt 24 órában

  • 12 719 ellenőrzést végeztek
  • 3280 házi karantént rendeltek el
  • 32 esetben intézkedtek a védelmi intézkedések megsértése miatt, ebből
  • 5 esetben tömegközlekedésen
  • 27 esetben üzletekben, intézmények területén.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A nagyvárosi szennyvízvizsgálatokat több országban használják a fertőzöttek számának előrejelzésére. Amikor több tízszeresére nő  az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, várható, hogy egy hét 10 nap múlva várható a  fertőzöttek számának emelkedése. Ez arra jó, hogy felhívja figyelmet arra, hogy készülni kell, illetve a rendszabályok még szigorúbb betartására.

Az iskolában elhasznált maszk nem minősül veszélyes hulladéknak. Dupla falú zsákban kell elkülönítve gyűjteni és tárolni 48 óráig, ezután már nem életképes  vírus, és kihelyezhető a kommunális hulladékkal együtt.

A szórakozó- és vendéglátóhelyeken a 23 óra utáni tartózkodást a rendőrök ellenőrizhetik, és a szabálysértés esetén intézkedhetnek.

Hány dolgozót lehet átvezényelni covidosok ellátására? Most sem derült ki

Arra a kérdésre, hogy az intézmények jelentése alapján hány egészségügyi dolgozót lehet átvezényelni a covidos betegek ellátásra, erre mikor és milyen körülmények között kerülhet sor a tisztifőorvos nem adott teljes körű választ.

Annyit mondott, hogy az egészségügyi intézményeknek készen kell állni a vezénylésre, ami bármikor megtörténhet. Arról pedig jogszabály rendelkezik, hogy ki az, aki kirendelhető.

A második hullámban sem jellemző, de azért jelen van, hogy fiatal, egyébként jó egészségi állapotú ember lesz nagyon súlyos beteg és kerül lélegeztetőgépre. Az összegyűlt tapasztalatoknak köszönhetően azonban aki ilyen helyzetbe kerül, sokkal nagyobb eséllyel gyógyulhat meg.

Október második felében áll majd rendelkezésre az influenza elleni vakcina, aminek a beadásához kérjenek időpontot a háizorvostól az érintettek.

Ha a tömegközlekedési eszközön valaki nem hord maszkot, a járművezető felszólítja erre, ha az utas ezután sem veszi fel vagy veszi fel szabályosan a maszkot, a járművezető értesítheti a rendőrséget, leszállíthatja az utast, vagy megállíthatja a járművet. Ebben az esetben a rendőrök közérdekű üzem megzavarása ügyében intézkednek.

A koronavirus.gov.hu kormányzati portál szerdán közölte: szerdára újabb 951 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), 8 krónikus beteg hunyt el a koronavirus.gov.hu oldal adatai szerint.