Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk frissül...

Szerdára 894 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, így az aktív fertőzöttek száma 19 806 főre nőtt - ismételte el a reggel nyilvánosságra került adatokat Müller Cecília. Sajnos az utóbbi napokban 8-10 fő elhunyttal minden nap számolnunk kell - tette hozzá a tisztifőorvos.

A 8 elhunytról elmondta, 54 -78 év közötti betegek, akik jellemzően szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek.

Szerdán 773 főt ápoltak kórházban, amelyből 54-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek az adatok nem kedvezőek, az összes pozitív esethez képest nő a kórházban ápoltak aránya - fogalmazott Müller Cecília.

Szeptemberben 6 ezer intézményben 13 ezer feladatellátási helyen - iskolában és óvodában - indult meg az oktatás, ehhez képest eddig az operatív törzs 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál tértek át digitális munkarendre - mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos elmondta, a laborvizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel nő (szeptember 28-29 -én ez szám alig haladta meg a 7 ezret, a szerk.), minden gyanús és szükséges esetben elvégzik a térítésmentes vizsgálatot.

Rendkívül fontos az általános higiénés szabályok betartása, azt kell elkerülnünk, hogy további korlátozó intézkedésekre kerüljön sor - hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, hogy a környező országokban is nő az esteszám, aminek hatására különböző intézkedéseket vezetnek be.

Október elsejétől, azaz holnaptól kezdődik az iskolákban az érkező gyerekek testhőmérsékletének mérése, az ehhez szükséges eszközöket vagy már kiszállították, vagy ma fogják megtenni.  Akinek 37,8 foknál magasabbat mérnek, várakoznia kell, ha negyedórával később még mindig efölötti a testhőmérséklete, el kell hagynia az intézményt.

Holnap van az idősek világnapja - emlékeztetett a tisztifőorvos, kiemelve, hogy különösen fontos, hogy vigyázzunk egymásra, a generációknak együttműködve kell a járványt leküzdeni.Az idősek számára javasolta, a velük nem egy háztartásban élőkkel való  kontaktok számának csökkentését, a gyakori szellőztetést, az általános szabályok betartását, illetve hogy kérjenek segítséget az élelmiszer, illetve gyógyszerbeszerzéshez, ha szükséges. Ez az önkormányzatoknak jogszabályban foglalt kötelezettségük is.

Újságírói kérdésekre a következő válaszok hangzottak el:

  • Nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést az edzőtermekben, sportklubokban, mert maszkban sportolni nem túl előnyös. Szellőztetni kell és tartani a távolságot. A gépeket is helyezzék megfelelő távolságra.
  • Nem tudni pontosan, hogy mi történik akkor, ha valaki egyszerre lesz influenzás és koronavírusos. Ha a kettő egyszerre támad, valószínűleg sokkal több szövődménnyel, problémával járhat. Mindkét vírus célszerve az alsó és a felső légút, de a koronavírus emellett az egész szervezetet megbetegíti, gyulladást okoz az erek belső falán. Annyit lehet csak biztosan mondani, hogy amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni, a szezonális influenza ellen lesz védőoltás október második felétől, amit a háziorvosok térítésmentesen beadnak.
  • Fürdőkbe csakis egészségesen menjünk, kerüljük el a zsúfoltságot az öltözőkben, csakis a legrövidebb ideig használjuk ezeket a tereket és ne az öltözőkben folytassunk diskurzusokat.
  • Összesen 21 városban  - Budapesten 3 helyen - vizsgálják a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyiségét, az adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján követhetőek. Most Nyugat-Magyarországon látni, hogy emelkedik a vírus örökítőanyagának a mennyisége.
  • Az R értékét, azt a számot, hogy egy fertőzött hány másik embernek adja át a vírus, járványügyi adatokból számítják, Müller Cecília tegnap a járványdinamikát a 32. héttől kezdve értékelve mondta, hogy az R 2-ről 1 körülire csökkent.
  • A közös programokkal  - családi, baráti összejövetel, mozi, színház, stb... -  kapcsolatban fontos az óvatosság és bölcsesség. A közösségi terjedés időszakában nem tudjuk, hogy ki fertőző, és ki nem, a tünetek megjelenése előtti 48 órában már lehetséges a fertőzés átadása. Mindenki csak egészségesen menjen közösségbe és tartsuk a távolságot.