Müller Cecília elárulta, mi lehet a baj a reggeli adatokkal

A vírus jelen van a köznevelésben, de az iskolák nem képeznek gócpontot. Már több helyen kerül sor megbízható, antigén alapú gyorstesztelésre, és több helyen bővültek a laborkapacitások, így az adatszolgáltatási késedelem miatt helytelen adat jelent meg ma reggel, de ezt korrigálni fogják - hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2020. november 16. hétfő, 12:46
Fotó: hirado.hu

A vírus jelen van a köznevelésben de az iskolák nem képeznek gócpontot, működnek a preventív intézkedések - mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A mai nappal megkezdi működését az Oktatási Hivatal új informatikai szolgáltatása a 2020. október 26-án elfogadott törvény felhatalmazása alapján.  Az EESZT-ből származó napi fertőzöttségi adatokat azonnal leterítik az érintett köznevelési intézmények számára, így az igazgatók pontosabb és gyorsabb információkkal rendelkeznek és ez még célzottabb intézkedéseket tesz lehetővé a tanulók és a pedagógusok védelme érdekében - mondta Maruzsa. Hasonló tájékoztatási csatorna indul a napokban a Kréta rendszeren keresztül is.

Egész Európa küzd a járvánnyal, az elmúlt napok járványgörbéje napról napra exponenciális növekedést mutat, Magyarországon is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Már több helyen kerül sor megbízható, antigén alapú gyorstesztelésre, és több helyen bővültek a laborkapacitások, az Országos Vérellátó Szolgálat is beállt a sorba. Így az adatszolgáltatási késedelem miatt helytelen adat jelent meg ma reggel, de ezt korrigálni fogják - jelezte a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy biztos benne, hogy a megjelent szám többszörösét tesztelték.

A mára elhunyt 93 áldozat közül a legfiatalabb 33 éves, a legidősebb 98 éves volt. Az elhunytak 5-7 százalékánál nem találtak alapbetegséget, kísérőbetegséget.

Továbbra is ugyanaz a tapasztalat, hogy elsősorban az egy vagy több krónikus betegségben szenvedők esnek áldozatul a járványnak, mindazonáltal nem ismerjük az immunrendszerünket, nem tudjuk előre megmondani, hogy kinél hogyan zajlik le a betegség.

Hétfői statisztika
6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Európai összehasonlításban, a 27 országot számba véve, a fertőzötteket illetően a 11. helyen, az elhunytak számával a 15. helyen állunk. (Ha az első, tavaszi járványhullámot is figyelembe vesszük.)

Mindenkinek védekezni kell!

- hangsúlyozta Müller Cecília.

Nagyon nagy az ellátórendszer terhelése, a cél, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, a terhelést csökkentsük.

A mai naptól a katonák is részt vesznek az egészségügyi intézményekben az ellátásban, főleg logisztikai, hőmérőzési tevékenységben segítenek.

Folyamatosan nő a labor és a tesztkapacitás, mától az NNK 6 szűrőbusza végez tesztelést azoknak, akiknek ezt a háziorvos elrendelte és akikekkel a mentők előzetesen konzultáltak.

Müller Cecília azt kérte, senki ne kezdjen pánikvásárlásba, mind  gyógyszer-, mind az élelmiszerellátás biztosított.

Nagyon nehéz idők előtt állunk - fogalmazott, fegyelmezett magatartással segítsük az első vonalban védekezőket - kérte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.16 18:09

@narancsragacs: A reggelivel az a baj, hogy jó néhányunknak már csak proletár szendvicsre telik: két kenyér között egy harmadik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.11.16 13:40

@Magenta: Felfelé nyalnak lefelé taposnak. Ha megtehetnék a Karácsonyt is átneveznék, vagy eltörölnék :)))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Magenta, 2020.11.16 13:30

"...több helyen kerül sor megbízható, antigén alapú gyorstesztelésre...."
Ha Cecília ezt mondta, akkor Nemzeti Népegészségügyi Központ miért is szállt bele Karácsonba?
A végtelenül hozzáértő NNK szerint a gyorstesztek nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre, miközben amúgy a mentősök is gyorstesztet használnak.
Már newm is egyeztetnek, hogy ki mit hazudozhat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html